Decizia cu privire la falimentul City Insurance, publicată astăzi în Monitorul Oficial

Amintim că despre acest subiect a vorbit și premierul Florin Cîțu, care a precizat că falimentul face parte din capitalism și dintr-o economie de piaţă.

„Falimentul este parte din capitalism, este parte dintr-o economie de piaţă. Aş vrea să văd dacă falimentul a fost ascuns – aici sunt alte probleme. Dacă cumva situaţia era mai veche şi a fost ascunsă, atunci ar fi o problemă, dar falimentul este parte din economia de piaţă.

Există un Fond de Garantare care va asigura că niciun client nu va pierde o poliţă de asigurare. În acelaşi timp, repet, este important, din punctul nostru de vedere, să vedem dacă a fost o fraudă sau nu acolo. Asta e important, din punctul statului de vedere. În rest, trebuie să ne obişnuim ca în economia de piaţă să dea şi faliment companiile, asta este o chestie naturală şi vor apărea altele care vor lua locul”, a precizat Florin Cîțu.

Potrivit celor spuse anterior de premier, raportul de evaluare va fi analizat. De asemenea, Cîțu a subliniat faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se află în subordinea Parlamentului, iar Comisia de buget-finanţe poate cere explicaţii.

„Există un reglementator. Deci, Guvernul tocmai de aceea n-ar trebui să mai intervină, pentru că există un reglementator. Aş vrea să văd exact care a fost evaluarea şi cum de s-a ajuns aici. Eu (…) mă voi asigura că toţi clienţii de la City Insurance nu vor avea de suferit de pe urma acestei situaţii.

Vreau să văd exact evaluarea celor de la ASF pe situaţie şi după aceea vom lua o decizie, dar de aceea avem reglementator. Reglementatorul pieţei este cel care are grijă de piaţă”, a completat Cîţu.

Falimentul societăţii nu va duce la creşterea poliţelor obligatorii de asigurare

Trebuie amintit și faptul că premierul a explicat că falimentul societăţii respective nu va duce la creşterea poliţelor obligatorii de asigurare.

„Avem o soluţie la care ne gândim. Este momentul, poate, în acest context ca EximAsig să preia, ne gândim dacă cumva să mergem pe varianta asta, dar încă nu este o soluţie luată”, a spus Florin Cîțu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea