Grupul petrolier polonez PKN Orlen, controlat de stat, a anunţat luni că a achiziţionat grupul de presă Polska Press. Grupul era deţinut de editorul german Verlagsgruppe Passau. Polska Press este foarte prezent pe piaţa presei regionale, locale şi online din Polonia, transmite AFP.

Prin această tranzacţie, a cărei valoare nu a fost precizată, PKN Orlen preia controlul a 20 din 24 de cotidiene regionale şi a aproape 120 de săptămânale locale, a comunicat grupul de presă polonez.

„Răscumpărând Polska Press de la grupul german Verlagsgruppe Passau Capital Group, obţinem între altele acces la 17,4 milioane de utilizatori ai site-urilor de internet administrate de Polska Press”, a adaugat PKN Orlen.

Partidul Lege şi Justiţie din Polonia a insistat de multe ori pe „repolonizarea” mass-media

Partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, evocase de multă vreme necesitatea de „repolonizare” a mass-media din ţară, acuzate de PiS că reprezintă interese străine, mai ales germane.

Într-un articol publicat în Passauer Neue Presse, preşedintele grupului german, Alexander Diekmann, afirmă că vânzarea a fost făcută „din motive strategice”, scrie Agerpres.

„Aceasta va permite grupului nostru de presă de a ne pune şi mai mult în aplicare planul nostru de creştere, început acum câţiva ani, mai ales în Bavaria”, a precizat el.

După preluarea puterii în 2015, conservatorii naţionalişti au luat rapid sub control media publice, o situaţie denunţată de opoziţia liberală şi de observatori internaţionali.

În raportul pe 2020 privind libertatea presei în lume, organizaţia Reporteri fără Frontiere insistă pe faptul că „discursurile partizane şi discursurile de ură sunt încă regula în media de stat, care au fost transformate în purtător de cuvânt al propagandei guvernamentale”.