Mai mult de un sfert dintre companiile româneşti din categoria IMM iau în calcul reducerea numărului angajaţilor în 2010, potrivit unui sondaj realizat de Uniunea Naţională a Patronatului Român.

Astfel, la întrebarea „Care sunt măsurile cu impact negativ pe care le veţi lua în 2010?”, 26% dintre companiile participante la acest sondaj au răspuns că vor face restructurări de personal.

O treime dintre firme susţin, de asemenea, că au întârzieri la plata obligaţiilor către bugetul de stat, iar 16% au deja restanţe la bănci.

În viziunea a 42% dintre cei 2000 de manageri care au participat la acest sondaj  principalul motiv al accentuării crizei economice îl reprezintă instabilitatea politică.

Preconizata majorare a Taxei pe Valoarea Adăugată şi a CAS-ului va determina 55% dintre companii să majoreze preţurile, 39% susţinând că vor reduce salariile iar 4% luând în calcul inclusiv intrarea în zona economiei subterane.

Principala soluţie pentru ieşirea din criza o reprezintă, în viziunea a 35% dintre companii stabilitatea politică, alte 29% apreciind că diminuarea fiscalităţii e o soluţie iar un sfert văd în sprijinul statului soluţia salvatoare.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-23 octombrie răspunzând chestionarului 2000 de manageri de IMM.

Puteţi vedea sondajul integral Aici