Suntem 7,8 milioane de abonați, persoane fizice, la operatorii de telefonie mobilă. Lunar plătim în conturile acestora facturi de zeci sau chiar sute de lei, dar 9 lei nu suntem în stare să donăm pentru o operă de artă. Unii nici nu vor să audă de “Cumințenia pământului”.

Alții, și tind să cred că sunt foarte mulți, probabil, nici nu au auzit, nici nu au văzut că de mai bine trei luni Guvernul strânge donații  pentru a putea achiziționa opera lui Brâncuși. Campania se va încheia pe 30 septembrie, adică peste aproximativ o lună de zile.

Practic, guvernul mai are la dispoziție 30 de zile pentru a strânge 6 milioane de euro. Da, știu, pare mult când spui 6.000.000 de euro, doar că noi suntem vreo 19 milioane de români. În țară, poate mai suntem doar 17.000.000 milioane, dintre care mulți pensionari și copii. Dar pe lângă aceștia sunt circa 5 milioane de angajați, adică persoane care lunar obțin venituri. De exemplu, în luna iulie salariul mediu net a fost de 2.078 de lei. Din această sumă dacă fiecare ar dona doar 8-9 lei s-ar strânge, fără nicio grijă, suma “colosală” de 6 milioane de euro.

Până la 15 august, în conturile Ministerului Culturii s-au strâns doar 562.117 de euro. Puțin, chiar foarte puțin. De ce spun asta? Pentru că știu persoane care și-au donat salariul întreg, firme care au donat câteva mii de euro. Din SMS-uri s-au adunat doar 39.508 euro până la jumătatea lunii august. Asta înseamnă 19.754 de mesaje. Adică mai puțin de 20.000 de români au trimis un SMS pentru “Cumințenia pământului”, la numărul 8833.

Săptămâna trecută, cel mai frumos cadou de ziua mea a fost să primesc certificatul de donator. Da, un cadou pe care mi l-am făcut singur. Am donat atât prin SMS, cât și online, pe site-ul brancusiealmeu.ro. Am dorit să verific cele două modalități de donație. Funcționează.

Nu vreau să vă îndemn să donați, nu vreau să vă forțez, vreau doar să vă fac să înțelegeți că dacă un astfel de apel național îl privim cu nonșalanță, cu indignare, atunci viitorul nostru ca popor este incert. Ne lipsește patriotismul, dar noi ne batem cu pumnul în piept că suntem români. Nu mai punem preț pe cultură, pe valori. Pe absolut nimic. Suntem absorbiți doar de mondenități fără valoare, de emisiunea lui Capotos sau Măruță. Ne interesează doar câte amante are Guță sau ce a mai făcut Oana Lis. Ne hlizim și dezbatem doar culoarea penajului găinii Iuliei Albu.

Nu știu dacă declarația avocatului moştenitorilor operei ”Cuminţenia Pământului” i-a pus pe gânduri pe cei indeciși, dar observ că în decurs de 24 de ore s-au mai trimis cel puțin 1.000 de SMS-uri. Poate era nevoie de un astfel de imbold, deși unii au înțeles doar ce au vrut ei din declarația lui Bogdan Grabowski, avocatul familiei Romașcu. Nu uitați: 8833. Trimiteți un SMS, iar sculptura sufletului românesc poate prinde contur.