Președintele PNL, Florin Cîțu, vine cu precizări de ultimă oră. Șeful Executivului a declarat că Anca Dragu ar trebui să își dea demisia de la șefia Senatului dacă „mai are onoare”. Totodată, el a mai subliniat faptul că după ce va vedea motivarea CCR se vor cere o serie de demisii.

„Astăzi ar fi trebuit să-și dea demisia. Eu cred că după ce vom vedea motivarea Curții Costituționale, dacă există onoare și mai există onoare în România, și celălalt președinte, al Senatului (Anca Dragu – n.r.), își va da demisia”, spune Florin Cîțu.

Totodată, întrebat dacă va trimite el conducerii Parlamentului demisia lui Ludovic Orban, Cîțu a evitat un răspuns direct, precizând că decizia este un act unilateral. „Decizia este un act unilateral”, a spus Florin Cîțu.

În același timp, premierul țării a clarificat faptul că, în final Curtea Constituțională i-a dat dreptate în ceea ce privește conflictul dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură.

CCR i-a dat dreptate lui Florin Cîțu 

Florin Cîțu susține că o decizie CCR trebuie respectată de toată lumea, iar după ce va veni și motivarea acesteia, lucrurile vor fi mai clare. El a mai subliniat faptul că pentru a se închide această problemă este nevoie de un vot,

„În primul rând trebuie să așteptăm motivarea deciziei CCR. Știți foarte bine că o decizie a CCR trebuie, în integralitatea ei, respectată de toată lumea, inclusiv de Parlamentul României. Putem să interpretăm, eu spun că mi-a dat dreptate CCR, a spus că este conflict juridic. După aceea spune, pentru a închide această problemă trebuie să meargă la vot și singura soluție este să fie respinsă, dar asta este ce văd eu”, a mai adăugat Florin Cîțu.

De menționat este faptul că precizările premierului vin după ce Curtea Constituțională a admis cu unanimitate de voturi cererea formulată de Florin Cîțu și a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Conflictul a fost generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură nr.2 MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, potrivit comunicatului.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin