Italienii de la Aeroitalia au cumpărat AirConnect

AirConnect desfășoară și zboruri interne către destinații precum Sibiu, Târgu Mureș, Baia Mare și Suceava. Compania a debutat oficial în luna martie a anului 2023, după mai multe întârzieri.

Compania aeriană italiană Aeroitalia, înființată în anul 2022, a achiziționat în totalitate Air Connect, o companie românească. Scopul italienilor este extinderea pe piața din regiune.

La conducerea Aeroitalia se află Marc Bourgade în calitate de președinte. Francezul are expertiză în domeniul bancar și în finanțarea companiilor aeriene.

În anul 2023, Aeroitalia a făcut istorie ca prima companie care a început să opereze zboruri regulate de pe Aeroportul Internațional Băneasa–„Aurel Vlaicu” din București.

Cu un total de opt avioane Boeing 737-800 și un Boeing 737-700 care deservesc rutele europene, compania își extinde flota prin adăugarea a două aeronave ATR 72-600, operând sub brandul AirConnect.

„Achiziția finalizată astăzi va permite companiei AeroItalia să-și consolideze prezența pe piața regională italiană și va întări capacitatea noastră de pe Roma Fiumicino”, a transmis președintele Marc Bourgade, în noiembrie 2023.

Potrivit informațiilor de pe portalul BoardingPass.ro din România, se pare că compania aeriană privată italiană ar fi achiziționat pachetul de acțiuni deținut anterior de către Iulian Bogdan Năstase. Ele este fost avocat în cadrul Blue Air (România). Anterior, Năstase cumpărase acțiunile în tranșe de la diverse entități. Amintim: Florin Necula, Tudor Zamfir Constantinescu, Regional Air Suport SRL, Spark Capital Systems SRL, Karpaten Outgoing SRL și de la Pop Cosmin.

În plus, 6,14% din acțiuni erau deținute de către Alin Crețu. Acesta a inițiat o contestație în instanță împotriva vânzării către Năstase.
Fondată în anul 2021 și lansată pe piață în 2022, AirConnect a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 21 de milioane de lei (echivalentul a 4,2 milioane de euro).

Avion AirConnect
Avion AirConnect / SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Aeroitalia deținea în 2023 șase aeronave de tip Boeing 737-800

Potrivit informațiilor furnizate de ch-aviation, AirConnect avea în 2023 două aeronave de tipul ATR72-600, care erau operate pentru Aeroitalia pe traseele acesteia din Ancona.

Anul trecut, compania aeriană română comunica faptul că intenționa să-și mărească flota în 2024 pentru a-și relua operațiunile pe plan intern, conform unor surse Ch-aviation.

În ceea ce îi privește pe italieni, Aeroitalia operează șase aeronave de tip Boeing 737-800.

În plus, compania italiană beneficiază de închirierea unui avion Boeing 737-700 de la Hello Jets (aeroportul Henri Coandă din București) și a unui avion DHC-8Q400 de la Sky Alps (aeroportul Bolzano/Bozen), ambele într-un aranjament pe termen lung.