Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, atrage atenţia că şeful statului trebuie să fie foarte atent la Constituţie atunci când va aproba propunerea de remaniere a Guvernului înaintată de Viorica Dăncilă. Tăriceanu spune ca este mai întâi nevoie de aprobarea Parlamentului, pentru că se modifică structura politică a Guvernului.

“În calitate, nu de președinte al Senatului, ci pe baza citirii Constituției, pot să vă spun că președintele trebuie să citească cu mare atenție Constituția atunci când va aproba propunerea de remaniere, întrucât s-a schimbat structura politică a Guvernului […] Deci pentru a putea exercita atribuția de revocare și numire este nevoie de aprobarea Parlamentului acordată la propunerea premierului.”, precizează liderul ALDE.

Articolul 85, alineatul 3 din Constituție, prevede că: Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Iar alineatul 2 prevede că: În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

ALDE a decis să părăsească coaliţia de guvernare, iar cum premierul Dăncilă a trimis propuneri pentru înlocuirile a trei dintre cei patru miniştri pe care ALDE îi avea în Guvern, excepţia fiind ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, care nu a vrut să-şi înainteze demisia. Astfel, propunerile sunt Niculae Bădălau la Ministerul Energiei, în locul lui Anton Anton, Ioan Deneş la Ministerul Mediului, în locul Graţielei Gavrilescu şi Ştefan Radu Oprea vicepremier pentru relaţia cu Parlamentul, în locul lui Viorel Ilie.