Numirea momentului în Guvern! Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, anunță un transfer în premieră.

Este pentru prima dată când un economist de la Bruxelles primește aprobarea să lucreze în Guvernul României.

Numirea momentului în Guvern! Vorbește fluent “comiseza”

”Ne întărim echipa pe PNRR cu un expert de la Comisie. L-am cooptat pe Septimiu Szabo, un economist cu experiență solidă la Comisia Europeană, în echipa de la minister care se ocupă de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Septimiu are o experiență de top pe instrumente financiare, mănâncă PNRR pe pâine și mai vine cu un atu – vorbește fluent “comiseza”, adică limba tehnică a oficialilor de la Comisie.

Este pentru prima dată când un expert român ca el vine prin transfer de la Bruxelles să lucreze pentru un minister din România.

În ultimii 14 ani, experții români s-au transferat într-o singură direcție, de la București la Bruxelles.

Îi mulțumesc Luminiței Odobescu de la Reprezentanța permanentă a României la UE pentru eforturile făcute pentru a convinge Comisia să îl lase pe Septimiu la București.”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Planul Național de Redresare și Reziliență, importanță capitală pentru România

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România.

Cu un total alocat de 30,44 mld. euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 mld. euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României.

Cerința actuală din propunerea de Regulament aplicabil PNRR este ca din suma aferentă granturilor, 70% să fie disponibilă până în 2022, iar restul de 30% să se aloce, pe baza unei formule prestabilite, în funcție de evoluțiile macroeconomice de la nivelul fiecărei țări, se arată pe site-ul oficial al ministerului condus de Ghinea.