Gheorghe-Radu Szekely a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu.

Decizia a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial.

Radu Szekely a fost consilier al Ecaterinei Andronescu

Radu Szekely a fost propunerea USR PLUS pentru postul de secretar de stat. Această poziție revine formațiunii politice în cadrul Ministerului Educației, după negocierilor din cadrul coaliției de guvernare, transmite G4Media.

Szekely a fost consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, în cadrul ultimului mandat la Ministerul Educației.

Acesta a coordonat și scris documentul „Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru social-democrat. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune. Documentul respectiv propunea schimbări majore, de la structura anilor de studii, până la diferențierea pe profile a Bacalaureatului, eliminarea unor materii dintre probele de Bac și reinstruirea profesorilor prin cursuri în universități.

Radu Szekely a fost, de asemenea, pe lista de propuneri pentru posibili miniștri după demiterea Vioricăi Dăncilă în august 2019.

A candidat independent la alegerile locale din Sibiu în 2020

Într-un interviu pentru Libertatea, Radu Szekely a confirmat că cei din USR PLUS l-au întrebat, după alegerile parlamentare, dacă ar dori să preia Ministerul Educației în cazul în care, la împărțirea portofoliilor în coaliția de guvernare, acest minister ar fi revenit alianței.

„În anumite condiții, da” ar fi interesat să conducă Ministerul Educației, spunea Szekely pe 11 decembrie. „Mi-ar plăcea să continui ceea ce am început atunci (n.red. în mandatul Ecaterinei Andronescu)”, declarat acesta.

Szekely este tehnocrat, nu este membru de partid. Are o experiență de peste 20 de ani în educație, din care 15 ani în sistemul de educație finlandez. Este fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu, o școală particulară care este condusă de un board format, alături de Szekely, din Părintele Constantin Necula, Elena Lotrean și doi antreprenori – Lucian Todea și Dan Luca.

„Nu m-aș înscrie niciodată într-un partid pentru o funcție”, a declarat Szekely.