Un număr de 31 de proiecte Spa au fost anunţate în primul semestru, de şase ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o valoare medie a investiţiei de peste patru milioane lei (aproximativ un milion euro).

„De la începutul anului au fost anunţate nouă proiecte Spa de sine stătătoare şi 22 integrate în hoteluri şi ansambluri rezidenţiale. Faţă de primele şase luni din 2009, piaţa construcţiilor Spa a crescut suprinzător în condiţii de criză pentru că unii hotelieri au vrut să îşi diversifice oferta.

Segmentul de leisure&wellness poate fi astfel privit ca motor de susţinere în industria hotelieră, care acum resimte o scădere a numărului de rezervări. În schimb, se observă o tendinţă de creştere a cifrei de afaceri pe partea de conferinţe, centre Spa şi restaurant”, se arată într-un raport al firmei de monitorizare a pieţei construcţiilor IBC Focus.

18 proiecte sunt evaluate la peste patru milioane lei

În primul semestru al anului trecut au fost anunţate doar cinci investiţii în centre Spa. În acest an, din cele 31 de proiecte anunţate, 16 se află în stadiu de proiectare/intenţie/licitaţie, 14 în construcţie/amenajare, iar unul este finalizat, se arată în raport, realizat pentru perioada 1 ianuarie – 16 iunie.

În cazul a 18 poiecte investiţiile sunt evaluate în medie la peste patru milioane lei, acestea fiind urmate de unităţi de 3-4 milioane lei (11 proiecte) şi de două proiecte de sub un milion lei.

Cele mai multe investiţii au fost anunţate pentru zona centrală a ţării, unde sunt nouă proiecte, dintre care şase în construcţie, urmată de zonele sud, nord-vest şi sud-est (câte patru proiecte), vest şi nord-est ţării (câte trei proiecte). În Bucureşti au fost anunţate trei proiecte Spa, toate aflate în stadiu de proiectare.

Firma IBC Focus este prezentă de cinci ani pe piaţa din România, fiind specializată în monitorizarea pieţei construcţiilor şi realizarea de studii.