Două treimi dintre proprietarii de ovine şi caprine riscă să rămână fără subvenţii dacă nu depun cerere la APIA până la 31 mai.

Până în prezent,  doar 13.600 cereri, pentru un efectiv de aproximativ două milioane capete ovine/caprine, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. 

Reperezentanţii APIA atenţionează că termenul limită pentru a solicita Plata Naţională Directă Complementară este 31 mai 2010, dată după care cererile nu mai sunt luate în considerare, iar subvenţia este pierdută.

Numărul celor care au depus cerere până acum reprezintă doar o treime din cel înregistrat anul trecut, când au fost depuse 45.300 cereri pentru un efectiv de 6,8  milioane capete ovine/caprine.

Animalele trebuie înregistrate şi în Registrul naţional al exploataţiilor

Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, producătorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 capete ovine femele, respectiv 25 capete caprine femele, vârsta acestora fiind de cel puţin un an până la data de 31 martie 2010.

Totodată, efectivul pentru care se solicită prima trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în perioada 1 iunie – 31 august 2010.

Este important de menţionat că, începând cu anul 2010, dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată.