Acum, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, spune că Zona euro nu este suficient de solidă pentru a face faţă unei alte crize economice, chiar dacă este într-o situaţie financiară mai bună decât în urmă cu un deceniu. Acest avertisment vine pe fondul multiplicării încetinirii creşterii, în special în primele economii ale zonei euro, Germania şi Franţa.

Citeşte şi: Întâlnirea bancherilor care controlează România: Suntem îngrijorați

„Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economică este mai ridicată, per ansamblu, dar beneficiile creşterii nu sunt împărtăşite suficient”, a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizată de Banca Centrală a Franţei, subliniind că uniunea monetară „nu este suficient de rezilientă” pentru a rezista „unor turbulenţe economice neaşteptate”.

La rându său, economia americană a încetinit, în trimestrul patru din 2018, mai mult decât se aşteptau analiştii, iar cifrele arată că PIB-ul nu este în grafic pentru a atinge ţinta administraţiei Trump, de 3% în acest an, arată cea de-a treia estimare publicată, joi, de Departamentul american al Comerţului. PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 2,2%, în perioada octombrie – decembrie 2018, faţă de un avans de 2,6% estimat în februarie şi 2,4% previzionat de analişti.

Economia SUA a crescut Pe ansamblul anului trecut cu 2,9%, cel mai solid ritm din 2015 şi o accelerare faţă de avansul de 2,2% înregistrat în 2017.

Citeşte şi: Cea mai puternică economie a Europei e în declin! România poate fi lovită crunt