Reprezentanţii celor mai mari lanţuri hoteliere au anunţat marți că nu vor primi turişti până când autorităţile nu vor aproba un set de reguli care să îi apere pe oaspeţi, dar şi pe angajaţii lor. Deocamdată însă, în lipsa clienţilor, este pusă sub semnul întrebării, soarta a peste 400.000 de salariaţi din industria hotelieră, care acum sunt şomeri, informează stirileprotv.ro.

Fără nici un ban

Peste 50.000 de angajaţi în turism de pe litoralul românesc au rămas fără niciun venit de o lună şi jumătate. Ar fi trebuit să înceapă lucrul la 1 aprilie, însă din cauza stării de urgenţă – care a pus pauză călătoriilor – proprietarii din industria hotelieră nu i-au mai reangajat. Câteva zeci dintre ei au protestat marți în Mamaia şi au cerut celor responsabili reguli clare pentru repornirea turismului intern.

Reguli necesare

Fără un set de reguli sanitare pentru unităţile de cazare, proprietarii celor mai importante hoteluri din România au anunţat că nu vor primi turişti. Rămân închise majoritatea hotelurilor de pe litoral, cât şi cele de la munte şi din Delta Dunării. Pe lângă regulile sanitare necesare deschiderii hotelurilor, Federaţia Patronatelor din Turism solicită ajutoare financiare pentru angajaţi şi reducerea taxelor. Cel puţin pe litoral, preţurile la cazare nu ar trebui să crească. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a declarat pentru Ştirile Pro TV că, în acest moment, nu este luată nicio decizie cu privire la condiţiile în care pot funcţiona hotelurile.

Vrem în vacanță

Pe de altă parte, potrivit unei cercetări făcute de una dintre cele mai mari agenţii de turism din România, 71% dintre turiştii români şi-au păstrat rezervările făcute la hotelurile din ţară, 15 % dintre ei nu ştiu dacă vor mai călători, iar 14% au renunţat deja la vacanțe.