Situația dificilă în România. Ne confruntăm cu o criză fără precedent de antibiotice orale. Totodată, o serie de medicamente esențiale lipsesc din farmacii, iar farmaciștii dau vina pe pacienții care și-ar fi făcut stocuri pentru a trece cu bine peste pandemia de coronavirus.

Digi24 a cerut un punct de vedere și din partea Agenției Naționale a Medicamentului. De asemenea, jurnaliștii au intervievat o serie de farmacii cu privire la un antibiotic destul de cunoscut: Siofor, care este de negăsit pe piață.

”Nu reușim să aduce, îmi pare rău”, a spus un farmacist.

La Bacău este aceași situație, iar pentru că medicamentul nu se găsește, farmaciile au adus un înlocuitor.

”Comenzile se fac zilnic, producătorul nu are Siofor. Noi ne-am orientat către alt produs franțuzesc”, a declarat un alt farmacist, pentru Digi24.

Jurnaliștii au ajuns până la Baia Mare, unde Siofor este din nou de negăsit.

”Problema e, având în vedere cu pandemia, cam toate-s închise și acelea se importau din Franța sau habar nu am de unde”, a răspuns alt farmacist.

Situația este similară și la Buzău și Sibiu.

”Nu au depozitele. Puteți întreba zilnic, comenzi fac zilnic, dar asta e în funcție de ce primesc depozitele”, a mai spus un farmacist.

Medicamentul va dispărea?

Simina Ardelean-Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș susține că situația este extrem de dificilă.

„Din păcate, suferă bolnavul român, fiindcă nu ajunge să își ia medicația în cantitatea necesară și atunci își ajustează și efectele pe termen lung nu sunt cele dorite. În continuare găsim greu Euthyrox, unele antibiotice, suplimentele alimentare pe bază de vitamina C, D, zinc se găsesc și ele în cantități mai limitate”, a spus acesta, pentru Digi24.

Totodată, având în vedere lipsa de opțiuni, unii bolnavi din România sunt nevoiți să apeleze la cunoștințe din străinătate pentru a putea să-și asigure necesarul de medicamente.

„Și acuma mi-am făcut rost din Ungaria. De ce acolo este și la noi nu este și nu-i de o lună, două, că e de mult treaba asta, lipsă de medicamente. Eu amândouă medicamentele astea și de diabet și de glandă îmi trebuie, atâta mă stresez că mă îmbolnăvesc mai rău”, a declarat pacienta Doina Blidar, pentru Digi24.