„Enormă tensiune în America după numeroase indicii de înşelătorie”, titra Origo.hu, principala voce proguvernamentală în această ţară din Europa Centrală al cărui lider naţionalist este criticat pentru autoritarism.

Descriindu-l pe preşedintele american aflat pe final de mandat drept un „prieten al Ungariei”, Viktor Orban a estimat într-un interviu la radioul public de vineri că de acum înainte, Statele Unite nu-i vor mai putea „critica pe ceilalţi după asemenea alegeri”.

Relațiile dintre Ungaria și Statele Unite ale Americii sunt în cea mai bună formă de la venirea lui Trump

Potrivit şefului guvernului, relaţiile bilaterale şi economice dintre Ungaria şi Statele Unite sunt în „cea mai bună formă posibil” de la venirea lui Donald Trump la putere.

„Am fost întotdeauna alături de preşedintele Trump”, a susţinut el.

În 2016, dl Orban a fost primul oficial european care a susţinut candidatura lui Donald Trump, sprijin pe care l-a reînnoit sus şi tare în septembrie.

Cu ocazia vizitei lui Viktor Orban la Washington anul trecut, preşedintele american l-a prezentat pe preşedintele Ungariei ca pe un lider „respectat în toată Europa”.

Joe Biden, atac la adresa Ungariei

Luna trecută, adversarul lui democrat, Joe Biden, referindu-se la Ungaria, i-a reproşat că „îi îmbrăţişează pe toţi tâlharii din lume”.

Când dl Biden era vicepreşedinte în administraţia lui Barack Obama, lui Viktor Orban, la putere din 2010, i se reproşau cu regularitate atentate la libertatea presei, a justiţiei şi a societăţii civile, se arată în publicația belgiană La Libre.

Unor funcţionari unguri li s-a interzis intrarea în Statele Unite din cauza unor acuzaţii de corupţie.