Nu mai purtați aceste măști! Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a dat ordin de retragere a măștilor livrate anul trecut către școlile din sector. Potrivit primarului, măștile nu corespund normelor.

Aceste nereguli au fost constatate de către Agenția Națională a Medicamentului după ce Primăria Sectorului 5 a făcut o cerere în acest sens.

Primele nereguli găsite au fost lipsa numelui producătorului și a reprezentantului autorizat. În plus, date de fabricare și expirare nu era menționată.

Amintim că aceste măști au fost livrate în 2020 de către Economat Sector 5 SRL.

Nu mai purtați aceste măști! Primăria Sectorului 5 va demara o anchetă

Potrivit mesajului de pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Sectorului 5, instituția va demara o anchetă pentru a verifica cum au fost făcute achizițiile. În plus, vor fi sesizate instituțiile abilitate.

”Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus retragerea tuturor măștilor livrate anul trecut către școli, după ce, la solicitarea Primăriei Sectorului 5, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a făcut verificări și a constatat că etichetarea dispozitivelor medicale, respectiv cutiile cu măști, nu corespunde cerințelor Directivei 93/42/CCE. Măștile care respectă standardul SR EN 14683+AC:2019, trebuie să aibă incluse pe ambalaj/ etichetă și următoarele informații:
– indicativul EN 14683;
– tipul măștii (I sau II sau IIR).
Întrucât pe eticheta produsului nu este înscris producătorul și reprezentantul autorizat, nu este precizat lotul, data de fabricație/ expirare, dispozitivele medicale nu respectă cerințele de reglementare impuse de Anexa 1 din Directiva 93/42/CEE, se arată în răspunsul Agenției Naționale a Medicamentului.”, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 5.
Autoritățile locale informează că, în urma inventarului efectuat, în școli sunt peste 1.500.000 de măști neconforme, dintr-un total de 4.695.530 distribuite. Valoarea aproximativă a măștilor neconforme este de aproximativ 9 milioane de lei.

Ce spune primarul Sectorului 5

Cristian Popescu Piedone menționează că acest tip de mască nu poate fi dat spre folosință copiilor. Acesta a mai spus că nu se joacă cu sănătatea acestora.

„Nu le putem da copiilor noștri niște măști care nu îi protejează în niciun fel. Cine a achiziționat sute de mii de măști neconforme a fost inconștient.
Nu ne jucăm cu sănătatea copiilor din Sectorul 5. Ne dorim ca elevii să revină la școală, să se bucure de reîntâlnirea cu colegii și cadrele didactice, dar să îi știm în siguranță.
Toate măștile neconforme care au fost distribuite în școli vor fi retrase. Trebuie menționat că avem în stoc și vom asigura necesarul de măști conforme pentru elevii care se reîntorc la școală”, a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.
Sursă foto: Dreamstime