„Unele suplimente alimentare pot crește efectul medicamentelor, iar alte suplimente alimentare îl pot reduce”, spune Robert Mozersky, expert în cadrul Food and Drug Administration (FDA).

Lucrurile pot sta și invers, adică un medicament poate crește sau reduce nivelul nutrienților din corp, ceea ce poate duce la reacții în lanț și la probleme de sănătate suplimentare. Suntem ființe complexe, iar asta înseamnă că nu reacționam toți în același mod la aceleași medicamente și suplimente. Site-ul Healthdigest vă prezintă câteva exemple.

Magneziul și medicamentele pentru osteoporoză

Avem de-a face cu o sabie cu două tăișuri când vine vorba despre modul în care magneziul afectează medicamentele pentru osteoporoză.

Magneziul este un nutrient-cheie de care are nevoie corpul pentru a ne menține oasele sănătoase. Dar dacă luați medicamente pentru osteoporoză pe lângă suplimentele de magneziu este posibil ca organismul să nu absoarbă corect aceste medicamente. Mai mult, magneziul din unele antiacide poate interfera cu modul în care corpul absoarbe medicamentele pentru osteoporoză.

Ginkgo Biloba și antidepresivele

Dacă suferiți de anxietate, probabil că luați antidepresive care cresc cantitatea de serotonină din creier. Dar unele persoane apelează și la ginkgo biloba, care nu doar îmbunătățește memoria, ci este benefic și pentru tratarea anxietății. Din păcate, combinația dintre antidepresive și ginko biloba ar putea fi foarte periculoasă și poate duce la ”sindromul serotoninei”.

Simptomele acestei afecțiuni grave includ puls accelerat, incapacitatea de a sta liniștit și hipertermie. Alte efecte nedorite includ insomnie, constipație și diaree.

Vitamina C și medicamente antipsihotice

După cum explică Healthline, vitamina C poate crește nivelul de aciditate în urină, ceea ce înseamnă că puteți elimina mai mult sau mai puțin dintr-un anumit medicament decât în mod normal. De exemplu, Flufenazina, un medicament antipsihotic cunoscut, poate fi eliberat în cantități mai mari din corp dacă îl luați cu vitamina C. Asta poate face Flufenazina mai puțin eficientă.

Vitamina A și medicamentele pentru colesterol

Administrarea suplimentelor de vitamina A cu un medicament utilizat pentru tratarea colesterolului ar putea fi contraproductivă. Medicamentul colestiramină poate face parte dintr-un regim care ajută la menținerea nivelului de colesterol in limite normale.

Colestiramina poate împiedica corpul să proceseze corect vitamina A, ceea ce poate duce la probleme mari de sănătate. Deoarece vitamina A este crucială pentru ochi, colestiramina care interacționează cu suplimentele de vitamina A pooate duce chiar la leziuni ireversibile ale ochilor.

Ginseng și medicamentele anticoagulante

Warfarina este un anticoagulant extrem de utilizat în Statele Unite, reducând șansele formării de cheaguri de sânge. Un studiu care a implicat 20 de persoane a constatat însă că ginsengul a redus capacitatea Warfarinei de a preveni coagularea sângelui.

Calciul și antibioticele

Calciul ca supliment și antibioticul Tetraciclină nu sunt deloc o combinație bună. Tetraciclina este un antibiotic utilizat pentru a trata o mare varietate de probleme de sănătate, inclusiv Streptococcus pneumoniae. Dar organismul trebuie să absoarbă în mod corespunzător acest antibiotic pentru a profita de beneficiile maxime ale sale.

Potrivit American Bone Health, nivelurile ridicate de calciu care vă pot proteja oasele pot însă să afecteze modul în care corpul absoarbe Tetraciclina.