Așadar, secretarul general adjunct al NATO a subliniat că flancul estic va continua să fie întărit, în contextul în care liderii de la Madrid au aprobat o creștere fără precedent a prezenței, a complexității și a calității prezenței.

„Acum două zile, la Bruxelles, am încheiat reuniunea miniștrilor apărării. Și ministrul Tîlvăr și, cu două săptămâni mai devreme, generalul Petrescu, comandantul militar al Forțelor Armate din România, dar și cu comandatul suprem aliat, generalul Cavoli, cu șeful de stat major din Franța, din Italia am discutat personal, pentru că vom continua să întărim flancul estic. Liderii noștri la Madrid au aprobat o creștere fără precedent a prezenței, a complexității și a calității prezenței NATO pe flancul estic”, a declarat Mircea Geoană.

Nu sunt riscuri de securitate pentru România

Mai apoi, Mircea Geoană a subliniat că oamenii nu au de ce să se îngrijoreze. Potrivit specialistului, nu există riscuri de securitate pentru România, deoarece „NATO este aici”.

Potrivit informațiilor oferite de secretarul general adjunct al NATO, Alianța trebuie să rămână unită, iar membrii săi nu trebuie să se lase dezbinați de dezinformare sau teorii ale conspirației.

Urmează să aibă loc un exercițiu în România

„În această primăvară vom avea un exercițiu, inclusiv în România, pentru a aduce grupul de luptă condus de Franța, găzduit de România, la nivel de brigadă. Vom avea, până la Vilnius, o nouă generație de planificare militară, operațiuni multi-domeniu, repoziționare de echipamente, colaborare aliată ca nicicând altcândva. Deci, vreau să transmit și aici un mesaj pentru România, un mesaj pentru aliații din flancul estic, care, evident, ca geografie, sunt mai expuși și mai sensibili la războiul care este dincolo de graniță, că suntem aici să facem tot ceea ce trebuie ca să protejăm fiecare centimetru pătrat.

Şi nu este retorică, nu este o placă pe care o repetăm pentru că asta ne dau colegii să repetăm la televizor, pentru că asta facem și ăsta este NATO. În condiții complicate, suntem întotdeauna acolo. Și vreau să reasigur încă o dată că prietenii și cei din România, cu care am o relație, evident, specială, că nu sunt motive de îngrijorare, că ne facem treaba. Noi trebuie să facem altceva, în schimb: să rămânem uniți și să nu ne lăsăm dezbinați de dezinformare, de teorii ale conspirației care de multe ori macină încrederea. Deci încrederea în NATO văd în sondaje că este foarte sus în România, mă bucur enorm de mult.

Văd în America, 80% dintre americani consideră NATO ca un lucru pozitiv pentru America. Deci haideți să strângem rândurile, pentru că nu sunt riscuri de securitate pentru România, pentru că NATO este aici. Și har Domnului, Radu, ținem minte de cât ne-am zbătut în anii precedenți să aducem România NATO, iată cât de bine e să fii în interiorul Alianței și nu în afara ei”, a completat secretarul general adjunct al NATO.