(dar cu o strategie!). BVB este paralizată: la numai două ore de la deschidere şi pe fundalul unor ştiri pozitive apărute în presa internaţională (creşterea PIB faţă de trimestrul 3 din 2007 cu 9,1%), volumul înregistrează numai 662.000 euro. Nimeni nu mai apare în piaţă! Lipsa lichidităţii la BVB îşi va spune cuvântul şi la Bursa din Sibiu, care până acum a reuşit să mai coaguleze interesul bursier din România. Din ce în ce mai multă lume îşi deschide cont de tranzacţionare pe pieţele externe, în special Forex, indici şi acţiuni.

Piaţa americană este destinaţia principală, sfårşitul de an se apropie, Santa Rally se apropie, la fel şi creşterile anticipate înainte de raportările din ianuarie. Tehnologia a fost extrem de abuzată în 2008, aşa că acum, la sfårşit de an, există un potenţial real în piaţa americană Nasdaq. Graficul alăturat prezintă cuburile QQQQ în evoluţie zilnică. Tendul descendent septembrie – noiembrie a fost penetrat pe un volum modest, dar în creştere. Se formează un falling wedge, care anunţă o schimbare de trend şi apoi o întoarcere, mai ales că apare după un trend descendent. În subchartul #3, am plasat un oscilator, Stocastic, care arată (69 astăzi, 4 decembrie) că mai există potenţial de creştere pånă la 80, unde, în mod normal, ne aşteptăm la un prim top atåt pentru indicator, cåt şi pentru „cuburi“.

Elementul cel mai pozitiv în tot acest context îl constituie divergenţa pozitivă preţ – MACD, care anunţă o creştere a QQQQ. Retragerile Fibonacci sunt o indicaţie foarte bună privind contratrendurile. Unind topul din august cu minimul din noiembrie, obţinem două niveluri care trebuie luate în calcul: 23,6% la 30,36 şi 38,2% la 33,81. Sunt potenţiale cåştiguri de 8%-18% care, în aceste condiţii vitrege, trebuie luate în considerare.

* QQQQ, „the cubes“ (trad. cuburile) este un produs financiar din familia ETF, care emulează indicele Nasdaq-100 şi se tranzacţionează zilnic cu un volum de peste 250 milioane de acţiuni în piaţa Nasdaq.

Sursa: https://ta.educofin.com

137-22947-2.jpg