Mai precis, medicii spanioli au scos la iveală faptul că pacienții care au coronavirus prezintă iritații în interiorul gurii, cunoscute sub numele științific de enantem, notează consumer.healthday.com. Decoperirea medicilor din Spania a fost publicată pe 15 iulie în jurnalul medical JAMA Dermatology.

Enantemul este o iritație a membranelor mucoase. Este foarte comun în cazul pacienților cu infecții virale, precum varicela.

Este normal ca o infecție virală să afecteze membranele mucoase”, a declarat Michele Green, medic în cadrul spitalului Lenox Hill din New York City.

Cei supuși studiului au fost cei care aveau iritații pe piele

Echipa de medici a fost condusă de către doctorul Juan Jimenez-Cauche. Studiul a avut loc la spitalul din Madrid, acolo unde acesta lucrează. Au fost examinați 21 de pacienți cu coronavirus.

Dintre cei 21 de pacienți, șase (patru femei și doi bărbați) au avut iritații în interiorul gurii. Pacienții afectați de acest simptom aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

Iritațiile formate pe pereții interiori ai gurii au apărut, în medie, la 12 zile de la apariția altor simptome de Covid-19. La unii pacienți au apărut și la distanță de două sau 24 de zile.

Medicii nu au considerat că iritațiile au apărut ca efect secundar al unui medicament administrat pacienților, lucru care a întârit presupunerea că a fost descoperit un nou simptom al Covid-19.

Cazuri coronavirus în România

Pe teritoriul României, au fost confirmate 777 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, din aproximativ 19.000 de teste efectuate.
Astfel, numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 35.003. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.335 au fost externate, dintre care 22.189 de pacienți vindecați și 2.146 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

În intervalul 15.07.2020 (10:00) – 16.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 decese (14 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Galați, Harghita, Mehedinți, București, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și Vâlcea.