După pandemia de COVID-19, un alt virus ameninţă acum China! Este vorba despre primul caz de deces confirmat în această ţară în urma infectării cu virusul Monkey B (BV).

Virusul Monkey B se transmite de la maimuţe la om

Este vorba despre un virus transmis la om de la o specie de maimuţe. Victima este un medic veterinar din Beijing, în vârstă de 53 de ani, care lucra pentru un institut de cercetare a primatelor, relatează Global Times.

Nu este un virus nou apărut, Monkey B fiind descoperit pentru prima oară în anul 1932, însă acesta este primul caz confirmat de infectare şi apoi de deces din China.

Potrivit sursei citate, familia medicului nu a fost infectată cu virusul respectiv.

Medicul veterinar a contractat virusul în urma disecţiei a două maimuţe moarte, în luna martie a acestui an. O lună mai târziu, el a început să prezinte simptome, plângându-se de ameţeală şi stări de vomă.

Bărbatului i s-au prelevat mostre de lichid cerebrospinal, iar în urma analizelor a fost confirmată prezenţa virusului BV. El a încercat apoi să obţină tratament în mai multe spitale, însă, în cele din urmă, a murit pe data de 27 mai.

Rată de mortalitate de 70-80% în cazul pacienţilor netrataţi

Toate informaţiile despre acest caz au fost publicate, sâmbătă, pe site-ul în limba engleză al Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Virusul Monkey B a fost descoperit pentru prima oară în anul 1932. Este un alfa-herpesvirus prezent la macaci, similar virusurilor herpes simplex HSV1 și HSV2.

Virusul se poate transmite la om prin contactul direct cu o maimuță infectată sau cu fluidele corporale ale animalului. Poate supraviețui mai multe ore pe suprafețe, mai ales în condiții de umiditate.

Rata mortalității este de circa 50%, iar în cazul pacienţilor netrataţi acest procent poate urca până la 70-80%. De la descoperirea virusului, au fost înregistrat 50 de cazuri de infectare cu Monkey B, iar dintre acestea, 21 de persoane au murit.