Noua Lege a Pensiilor, care urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, aduce cu sine schimbări semnificative în modul în care pensiile vor fi calculate pentru milioanele de pensionari din România. Guvernanții susțin că aceste măsuri vor elimina inechitățile din sistem. De altfel, ele vor asigura o legătură strânsă între contributivitate și cuantumul pensiilor.

Potrivit noilor reglementări, majorarea pensiilor va fi diferită în funcție de:

  • anul în care un român s-a pensionat
  • stagiul complet de cotizare

Până acum, formula de calcul a pensiilor a avut tendința de a crește în mod constant, însă aceasta va fi corectată pentru a reflecta mai fidel contribuțiile fiecărui pensionar la sistemul public de pensii.

„Din punctul de vedere al cuantumului, nicio pensie nu poate fi diminuată, pentru că este un principiu de la care nu se poate aplica scăderea”, a subliniat Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii. Cu toate acestea, creșterea va fi diferită pentru bărbați și femei.

bani, bnr
SURSA FOTO: Dreamstime

Noua Lege a Pensiilor. Românii care vor primi mai mulți bani la pensie

Potrivit specialiștilor, bărbații care s-au pensionat înainte de 2015 vor fi printre cei mai avantajați. Ei au un stagiu de cotizare mai mare, de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani. Astfel, aceștia ar urma să beneficieze de o creștere maximă a pensiei cu 30%. Pe de altă parte, femeile cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor avea o creștere maximă a pensiei de aproximativ 11%-12%. Această diferență se datorează faptului că stagiul complet de cotizare pentru femei a crescut de la 25 de ani la 32 de ani și patru luni.

Este important de menționat că noul sistem de calcul al pensiilor va pune accentul pe principiul contributivității. Astfel va exista o legătură mai strânsă cu contribuțiile individuale la nivelul pensiilor primite ulterior. Astfel, pensionarii care au cotizat mai mult și-au construit pensii mai mari în conformitate cu noua formulă.

Șefa CNPP a precizat anterior că aceste calcule sunt corecte. Ea a reiterat că nicio pensie nu va scădea.

„Calculele sunt corecte, plecând de la faptul că nu discutăm de alte venituri care să facă parte din baza de calcul. Sunt ajustările făcute pe formula de calcul plecând de la numărul total de puncte.

Atunci, vedem că unele pensii vor creşte şi cu 30%, altele nu ar trebui să crească, aritmetic vorbind.

Dar pornind de la principiul că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, arată Doina Pârcălabu.