Potrivit acestuia decizia a fost luată deoarece „virusul este sub control” relatează Reuters, citată de agerpres.

„Împreună am adus virusul sub control şi de aceea putem deschide societatea puţin câte puţin”, a declarat Erna Solberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu o zi înainte, luni, ministrul sănătăţii din guvernul ei a declarat că pandemia este „sub control” în Norvegia, atrăgând atenţia asupra ratei scăzute de transmisie a bolii.

Printre primele țări care au luat măsuri

Norvegia a fost printre primele din Europa care au închis numeroase instituţii publice şi private pentru a stopa răspândirea COVID-19, aducând economia pe o pantă descendentă şi provocând sute de mii de concedieri.

Actualele restricţii, care sunt valabile până la 13 aprilie, includ închiderea creşelor şi şcolilor, interdicţia de intrare în ţară pentru străinii care nu trăiesc şi muncesc în Norvegia şi interzicea deplasărilor la cabanele de la munte.

În ceea ce privește grădiniţele, acestea se vor redeschide între 20 şi 27 aprilie, iar şcolile pentru clasele I-IV îşi vor primi din nou elevii de pe 27 aprilie. De pe 20 aprilie, norvegienii pot merge din nou la cabanele lor de la munte.

În acelaşi timp, lucrul la domiciliu trebuie să continue şi norvegienii trebuie să se obişnuiască cu măsurile împotriva contaminării „pentru o lung perioadă de timp”, a mai spus Erna Solberg.