Potrivit Reuters, Austria a anunțat vineri o serie de noi restricții pentru persoanele nevaccinate. Mai exact, acestea vor avea accesul interzis în cafenele, restaurante şi frizerii.

Decizia Guvernului vine în contextul în care infecţiile se apropie de recordul stabilit în urmă cu un an iar Executivul se luptă să-i convingă atât cât poate pe cei care refuză să se vaccineze, scrie sursa citată.

De menționat este faptul că până în momentul de față, aproximativ 64% din populaţia Austriei este vaccinată cu schema completă împotriva Covid-19, în conformitate cu media Uniunii Europene. Pe de altă parte, țara are una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest.

Motivul principal îl reprezintă faptul că foarte mulți austrieci au devenit sceptici în legătură cu vaccinurile existente. Totodată, de aceeași părere este și Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, al treilea cel mai mare din Parlament.

În ceea ce privește evoluția pandemiei din Austria, numărul infectărilor zilnice au ajuns vineri la 9.388, aproape de recordul de 9.586 stabilit anul trecut. Guvernul a anunţat că se aşteaptă la un nou record în zilele următoare.

„Evoluţia este excepţională, iar ocuparea paturilor de terapie intensivă creşte semnificativ, mai repede decât ne aşteptam”, a declarat cancelarul conservator Alexander Schallenberg, într-o conferinţă de presă referitoare la măsuri care vor fi impuse de luni.

Persoanele nevaccinate nu vor mai avea voie în hoteluri

Printre noile restricții care intră în vigoare se numără și interzicerea persoanelor nevaccinate în hoteluri, la evenimente de peste 25 de persoane şi, una destul de drastică în contextul în care această ţară care este un punct de atracţie pentru sporturile de iarnă, la teleschiuri.

Guvernul austriac a mai anunțat că va da totuși răgaz cetățenilor. Mai exact, va exista o perioadă de tranziţie de patru săptămâni în care persoanele vaccinate şi cele care prezintă un test PCR vor avea acces în locurile în care persoanele nevaccinate vor fi interzise. După această perioadă, doar persoanele vaccinate complet şi cele care s-au recuperat recent după boală vor avea acces.

O altă obligație este ca persoanele care iau masa în oraş să prezinte certificatul verde, în timp ce chelenerii nu vor fi obligați să facă acest lucru.

„Una este o activitate de relaxare întreprinsă în mod voluntar. Nimeni nu mă obligă să merg la cinema sau la restaurant. Celălalt este locul meu de muncă”, a spus Schallenberg.

Amintim faptul că decizia luată vine la o zi distanță după ce orașul Viena, care are cea mai scăzută rată de infecţie dintre cele nouă provincii din Austria a luat aceași hotărâre, având în vedere că a înregitrat cea mai mare proporţie de paturi de terapie intensivă ocupată de pacienţii cu Covid-19, la 20%.