Restricţii pentru marile companii IT care vor să opereze în continuare pe piaţa din Rusia!

Giganţii IT din Occident, obligaţi să deţină filiale în Rusia

Astfel, potrivit unei noi legi, promulgate joi, 1 iulie, de către preşedintele Vladimir Putin, marile companii IT occidentale trebuie să-şi deschidă filiale în Rusia.

Documentul a fost deja publicat joi de către site-ul informaţiilor juridice guvernamentale. Aceasta este ultima dintr-un şir de măsuri luate de Moscova în încercarea de a exercita un control mai mare asupra Big Tech, scrie agenţia Reuters.

În acest mod, Rusia încearcă să-şi consolideze controlul asupra Internetului şi să-şi reducă dependenţa de companiile şi ţările străine.

Cine sunt companiile care intră sub incidenţa acestei legi?

Potrivit proiectului de lege ce a fost adoptat în iunie de către Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului), „reprezentanţele companiilor străine de tehnologie a informaţiei vor fi responsabile pentru orice încălcare a legislaţiei ruse, pot coopera cu structurile de stat şi pot limita diseminarea conţinutului ce încalcă legislaţia rusă”.

Deputatul Anton Gorelkin din partea partidului de guvernământ Rusia Unită în Duma de Stat a oferit detalii despre companiile care intră sub incidenţa acestei noi legi.

Este vorba despre Facebook, Instagram şi WhatsApp, Twitter, TikTok, serviciul de publicitate Google AdWords şi YouTube (deţinut de Google), Viber, Telegram, precum şi serviciile de jocuri Steam (Valve Corporation) şi World of Tanks (Wargaming), notează publicaţia rusă RBC.

Care este motivaţia pentru deschiderea de filiale în Rusia?

Deschiderea de filiale pe teritoriul Rusiei este necesară, potrivit acestei legi, pentru a lua în considerare cererile cetăţenilor, a pune în aplicare deciziile instanţelor şi agenţiilor guvernamentale şi de a restricţiona accesul la informaţiile interzise în Rusia, conform aceleiaşi media ruse.

Moscova a aplicat amenzi companiilor IT pentru că nu au eliminat conţinutul pe care autorităţile ruse îl consideră ilegal, încetinind viteza Twitter ca sancţiune, iar miercuri a deschis un nou dosar împotriva Google pentru încălcarea legislaţiei privind datele cu caracter personal.

Sursa foto: Dreamstime