Reprezentanţi din conducerea Colegiului Medicilor din România au avut astăzi o întâlnire cu Ministrul Sănătăţii, dr. Nelu Tătaru, iar cu această ocazie, prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a înaintat Ministerului Sănătăţii o propunere de adoptare prin Ordonanţă de Urgenţă a unor reglementări în domeniul sanitar, cu referire strictă la asigurarea resurselor de personal medical şi la suspendarea temporară, pe durata pandemiei de COVID-19, a dispoziţiilor din Legea 95/2006, privind restricţiile de acordare a asistenţei medicale numai în domeniul competenţei înscrise în avizul de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor, se arată într-un comunicat.

„În acest moment mulţi dintre colegii noştri medici, aflaţi în prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, nu sunt apăraţi în exercitarea profesiei de către o reglementare care să acopere situaţiile în care, deşi au o anumită specialitate, este nevoie să depăşească această competenţă înscrisă în avizul de liberă practică, mai ales pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu.

Nelu Tătaru a fost de acord

Având în vedere multitudinea de argumente prezentate de către reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, domnul Ministru al Sănătăţii, dr. Nelu Tătaru, a fost de acord cu aceste puncte de vedere, expuse în cadrul întâlnirii bilaterale, urmând ca, după avizul juridic, să iniţieze demersurile pentru elaborarea unui act normativ în acest sens.

Colegiul Medicilor din România precizează că această modificare nu va fi echivalentă cu suspendarea malpraxisului sau cu imunitatea medicului.

Propunerea transmisă astăzi Ministerului Sănătăţii vine în urma a numeroase sesizări venite din partea medicilor din teritoriu, care au informat Colegiul Medicilor din România despre situaţia actuală: deşi vor să se afle în continuare în prima linie a luptei împotriva COVID-19, să îşi îndeplinească profesia cu dedicare şi să îngrijească pacienţii care au atât de mare nevoie de ei, vor să existe şi o reglementare clară a activităţii lor în aceste situaţii excepţionale, vor acte concrete, nu declaraţii şi asigurări verbale.

Colegiul Medicilor din România, ca organizaţie profesională, apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin faţă de pacient şi de sănătatea publică, mai precizează sursa citată.