Reglementările bursei de la Bucureşti vor suferi din 15 iunie o serie de modificări. Cea mai importantă schimbare este cea referitoare la flexibilizarea regimului intervalului de variaţie.

Potrivit documentului „Precizările tehnice privind extinderea limitei de variaţie”, dacă într-un interval de 15 minute, în registrul de ordine active există ordine de cumpărare la preţul maxim al pieţei sau de vânzare la preţul minim curent admis, sistemul electronic al BVB va iniţia procedura. Aceasta va avea trei paşi, definiţi drept cele trei etape succesive:
– prima extindere: 25%;
– a doua extindere: 35%;
– a treia extindere: 40%.

În cazuri extreme, procedura se poate aplica de maxim trei ori pe un trend (fie crescător, fie descrescător). Astfel, la fluctuaţii puternice ale pieţei, un titlu poate beneficia cel mult de şase extinderi, câte trei în ambele sensuri.

Aceste reguli se vor aplica numai până în ora 15:45 şi deocamdată numai pentru acţiunile cuprinse în indicele BET. BVB a motivat decizia prin necesitatea deblocării pieţei şi adaptarea la fluctuaţiile acestei. Decizia finală de aplicare a pragurilor de viariaţie o are numai directorul general al bursei.