„Încercările Chinei de a viza aceste sectoare reprezintă o ameninţare gravă pentru răspunsul ţării noastre la COVID -19”, se arată într-un comunicat comun al FBI şi al Agenţiei americane pentru securitate cibernetică.

„Sănătatea, industria farmaceutică şi cercetarea care lucrează pentru răspunsurile la COVID -19 trebuie să fie conştiente de faptul că sunt primele ţinte ale acestei activităţi şi să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja sistemele”, au avertizat cele două instituţii, citate de Agerpres.

Potrivit administraţiei lui Donald Trump, hackeri, dar şi cercetători şi studenţi sunt activaţi pentru a fura informaţii de la instituţii academice şi laboratoare publice unde aceştia lucrează. O astfel de acuzaţie, respinsă dinainte de autorităţile chineze, riscă să învenineze şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionate de la apariţia noului coronavirus la sfârşitul anului 2019 în oraşul chinez Wuhan.

Administraţia Trump acuză China că a întârziat să alerteze lumea asupra epidemiei şi că i-a disimulat amploarea. Şi, prin urmare, este ”responsabilă” de răspândirea sa la nivel mondial, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent. Mai rău, preşedintele american şi secretarul său de stat, Mike Pompeo, suspectează de acum Beijing-ul că ar fi ascuns un accident produs la laboratorul din Wuhan, care ar fi fost la originea pandemiei.