Șoferii de Uber din Marea Britanie primesc cea mai bună veste. Potrivit BBC, cei peste 70.000 de şoferi Uber din Marea Britanie vor primi salariul minim şi vor beneficia de concedii plătite şi drepturi de pensie, ca parte a acordului companiei de ride-hailing de a acorda drepturi angajaţilor.

Decizia vine după ce luna trecută, compania a pierdut procesul de la Curtea Supremă de Justiţie, transmit Agerpres.

Mai exact, potrivit sursei citate, acordul din Marea Britanie clasifică şoferii Uber ca lucrători îndreptăţiţi să beneficieze de mai puţine drepturi decât cei clasificaţi ca angajaţi, cărora le sunt garantate concediul de boală şi cel parental.De menționat este faptul că, în prezent, şoferii Uber sunt consideraţi drept liber profesionişti, ceea ce înseamnă că în faţa legii beneficiază doar de o protecţie minimă.

În ceea ce privește intrarea în vigoare a noilor măsuri, potrivit ultimelor informații, noile schimbări privind plata angajaţilor din Marea Britanie vor fi valabile de miercuri. Totodată, reprezentanţii Uber au mai declarat marţi pentru BBC că nu se aşteaptă ca schimbarea condiţiilor pentru şoferi să ducă la tarife mai ridicate.

Uber a pierdut procesul

În 2016, într-un dosar demarat de doi şoferi de la Uber, un tribunal pentru litigii de muncă din Londra a decis că cei doi au dreptul la vacanţă plătită şi pauze de odihnă. Compania americană a făcut recurs la decizia iniţială până la instanţa supremă din Marea Britanie.

Astfel, în luna februarie a acestui an , Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie a decis că şoferii Uber sunt angajaţi şi nu contractori independenţi şi în consecinţă beneficiază de drepturile acordate în mod normal angajaţilor, precum salariu minim sau concedii plătite. Această decizie va da o lovitură serioasă modelului de business al Uber şi ar putea avea consecinţe pentru milioane de lucrători din economia informală, apreciază analiştii.

De menționat este faptul că, salariul minim în Regatul Unit este de 8,72 lire sterline (12,07 dolari) pe oră, pentru cei de 25 de ani şi peste această vârstă. În ceea ce privește numărul angajaților la momentul de față, Uber are aproximativ 70.000 de şoferi în Marea Britanie, dintre care 45.000 numai în Londra, iar aceasta este una dintre cele mai importante pieţe ale companiei americane.

Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii şi până acum nu a înregistrat niciodată profit anual. Pandemia a avut și ea un impact major asupra companiei. Mai exact, în 2020, Uber a înregistrat pierderi de 6,768 miliarde de dolari, cu 20% mai puţin faţă de cele de 8,5 miliarde de dolari din 2019. Veniturile au scăzut şi ele de la 13 miliarde de dolari în 2019 până la 11,139 miliarde de dolari în 2020.