Aproape 21.000 de români au încasat, până acum, banii din pensia privată. Au fost, în medie, sume care se apropie de 10.000 de lei plătite, integral, în principal către oameni care din cauza unor accidente nu au mai putut muncii sau către moștenitori ai unor angajați care au decedat. O mică parte a celor care au luat deja banii de pensie au ajuns la vârsta pensionării. 

Sumele ce le-au fost virate în conturi au fost, însă, mai mici decât credeau, scrie Economica.net. 

Aceasta se întâmplă pentru că statul român percepe, la final, un impozit de 10%, pe venituri.

Dacă pentru cei care au luat deja pensia, efortul efectiv este de doar câteva sute de lei, pentru cei care vor lua banii peste 20 ani (când va intra în plată valul de cotizanți care au ajuns în sistem la debutul pensiei private, în 2008), vorbim de sume semnficative. 

La cum arată acum datele oficiale, este de așteptat ca, peste 20 de ani, românii să aibă, în medie, cel puțin 18.000-20.000 de lei conturi, așa cum a mai arătat Capital.

Aceasta ar însemna că vor lăsa statului circa 2.000 de lei. 
Mai mult, această medie este calculată incluzând conturile goale sau care nu au mai fost alimentate de foarte multă vreme, ceea ce înseamnă că suma pe care cei care cotizează constant o vor avea în cont va depăși, pe medie 40-45.000 de lei. Adică statul va lua, de la fiecare circa 4.500  de lei.

Deocamdată nu există o lege care să arate cum va fi plătită pensia, adică lunar, toată odată sau în alte forme. Dar cert este că, dacă nu se schimbă Codul Fiscal, impozitul va rămâne. 

Până acum, Guvernul a prefereta să insiste pe comisioanele încasate de administratorii de pensii private, adică 2,5% pe an din tot ce se contribuie și 0,05% din ce se acumulează. 

Toți româbnii cu vârsta sub 35 de ani sunt obligați să cotizeze către fondurile private de pensii. Din 2008 până acum s-au strâns peste 7 milioane de cotizanți. 

Suma care merge către fondurile private a fost recent redusă la 3,75%, din salariul brut.