Antarctica, odată singurul continent care nu a fost afectat de pandemia de coronavirus, a înregistrat primele sale cazuri. Cele 36 de infecții se numără printre persoanele staționate la o bază de cercetare ce aparține Chile și includ 26 de membri ai armatei chiliene și 10 lucrători de întreținere, transmite The Guardian.

Într-o declarație, armata chiliană a spus: „Datorită acțiunii preventive în timp util … după ce a fost supus unui control medical și unui test PCR … s-a dovedit că personalul a fost infectat cu Covid-19”, după cum transmite Newsweek. A fost raportat că trei membri ai echipajului de pe o navă care oferă sprijin bazei au fost testați, de asemenea, pozitiv de la întoarcerea din misiunea lor în Antarctica.

Cele 36 de persoane care au dat rezultate pozitive la teste au fost apoi evacuate în orașul Punta Arenas din Chile, unde se pare că sunt izolate, iar starea lor de sănătate este una bună.

Toate proiectele de cercetare majore au fost oprite în Antarctica

Încercarea de a ține la distanță virusul în Antarctica a venit însă cu un cost destul de mare. Toate proiectele majore de cercetare din Antarctica au fost oprite. Ca urmare, cercetările oamenilor de știință din întreaga lume au fost întrerupte aici.

În timp ce continentul nu are rezidenți permanenți, 1.000 de cercetători și alți vizitatori au rămas pe insulă în cursul iernii, potrivit Associated Press.

În martie, când lumea a intrat în lockdown ca răspuns la răspândirea rapidă a virusului, programele antarctice au convenit că pandemia ar putea deveni un dezastru major dacă ar ajunge și acolo.

Potrivit unui document al Consiliului managerilor programelor naționale antarctice studiat de Associated Press: „Un virus nou extrem de infecțios, cu mortalitate și morbiditate semnificative în mediul extrem și auster al Antarcticii, având în vedere asistența medicală limitată reprezintă un mare risc cu potențiale consecințe catastrofale.”