Nicuşor Dan rămâne independent la alegerile din 2024

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat că nu va reveni în USR și că rămâne independent fără echivoc la alegerile din 2024. El a precizat că dacă va câștiga un nou mandat va fi obligat să lucreze cu numeroase partide de dreapta.

Totodată, în scenariul în care nu va câștiga, el a declarat că are o meserie, cea de profesor, pe care a suspendat-o în cadrul Institutului de Matematică.

„Am o meserie, am o poziţie pe care mi-am suspendat-o la Institutul de Matematică”, a spus el.

Nicuşor Dan a precizat că nu va reveni la USR, un partid al cărui cofondator este.

„Nu, eu sunt un primar independent”, a răspuns Dan.

El a adăugat că a colaborat bine, în cadrul Consiliului General, şi cu USR, şi cu PMP, şi cu PNL.

„În spaţiul public am o colaborare foarte bună cu Forţa dreptei, cu REPER”, a completat el, care a respins și ideea de a forma un nou partid.

„În ipoteza în care voi câştiga voi fi un primar care va trebui să lucreze cu mai multe partide de dreapta care îl sprijină în CGMB şi e foarte greu să favorizezi un partid sau altul”, a precizat Nicușor Dan.

Nicuşor Dan a mai declarat că nu intenționează să-și acorde o notă proprie, ci preferă să fie evaluat de către bucureșteni.

„Sunt o persoană care se autoevaluează în exces, ştiu unde am greşit, ştiu ce am făcut bine, lucrul cel mai important este că am fost foarte serios şi nu mi-am bătut joc de votul oamenilor”, a completat edilul.

Nicușor Dan
Nicușor Dan / SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Primarul general susține că primăria era în faliment la începutul mandatului său

Primarul Capitalei a subliniat că la începutul mandatului s-a confruntat cu o dilemă deosebit de dificilă. Primăria era în pragul falimentului și el se vedea nevoit să facă o alegere crucială.

Avea de ales între a tăie în carne vie din aparatul administrativ și a face sacrificii pe plan politic. În consecință, pentru o perioadă de timp, a preferat să fie reținut în declarațiile publice.

„La începutul mandatului a fost o alegere foarte dificilă, pentru că primăria chiar era în faliment, eu nu făceam decât să eşalonez, să mă întâlnesc cu oamenii, să promit că vom plăti, şi nu puteam să ies să spun ce dezastru este.

Trebuia să aleg, sau tăiam craca administrativă, sau tăiam craca politică. Aveam o responsabilitate faţă de cei care mi-au dat mandatul. Şi o perioadă am tăcut, până am rezolvat problemele astea, şi părea că nu fac nimic”, a spus primarul.

Primarul a indicat că situația bugetară este în prezent într-o stare foarte bună.

„Am avut 4 sau 5 sesiuni de împrumuturi, ne-am reabilitat faţă de lumea financiară. Acum trei ani nu venea nimeni la licitaţiile noastre, ştiau că nu plătim”, a explicat el.

Primarul a menționat și cele trei principale obiective, subliniind că a reușit să scoată primăria din incapacitatea financiară, a gestionat eficient fondurile europene prin investiții în mijloacele de transport în comun și a finalizat cu succes proiectul Stației de la Glina.

alegeri in Romania, vot
Alegeri / SURSA FOTO: Dreamstime

Nicuşor Dan oferă o perspectivă asupra anului electoral

Nicuşor Dan afirmă că se situează cu peste 30% în sondaje și că va continua să candideze cu scopul de a câștiga. El susține că, din cauza comasării, politicienii nu vor avea timp să își expună ideile.

„Cert e că o să fie alegeri într-un tur, nu ştiu dacă or să fie în septembrie, dar polarizeză, ai un partid mare care a avut mereu 30-35%, ai un primar în funcţie care are peste 30%. Şi atunci lupta se polarizează (..).

Asta e frumuseţea votului în două tururi, într-un tur, oamenii votează pragmatic.

Ce îmi doresc foarte tare şi de asta nu îmi place comasarea asta de alegeri locale şi naţionale, pentru că o să se suprapună teme şi nu o să avem spaţiu să ne prezentăm ideile. Oamenii nu vor avea acces facil la informaţia despre alegerile locale”, a declarat Nicuşor Dan, pentru Prima News.

Primarul Capitalei a remarcat că observă deja un deficit de democrație din pricina modului în care presa tratează actorii politici, iar o suprapunere a mesajelor conduce la o dispersare a informațiilor.

„Absenţa la vot este de asemenea un semn electoral, nu cred că a aduce oameni icu forţa la vot e semn de democraţie. (…)

Candidez ca să câştig, pentru că ar fi păcat ca după aceşti trei ani, pentru că unul am plătit datorii, în care am dus lucrurile într-o direcţie corectă, normală, să se întoarcă PSD cu ce a făcut în cei 12 ani. (…)

Am speranţa că oamenii se vor informa, am speranţa că în veşnica luptă dreapta versus PSD mulţi din votanţii de dreapta îmi vor da votul din nou”, a spus Dan.