Nicușor Dan, despre decizia Curții de Apel București

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit, joi seară, despre decizia Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit lui, a fost un raport din februarie care a stârnit o ştire că el ar fi incompatibil şi în conflict de interese.

Nu a comentat foarte mult atunci, a spus că o să depună acţiune în instanţă. Acţiunea s-a terminat azi, 21 septembrie 2023.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a spus că el ar fi condus, în timp ce era primar, şi alte patru instituţii din subordine. În fapt, posturile de conducere erau vacante şi el, cum spune Codul Administrativ, a asigurat o funcţie de reprezentare. De exemplu, le-a semnat delegaţia juriştilor care mergeau în instanţă.

„Nu am condus, nu am fost plătit ca director în instituţiile astea, doar că funcţia de director era vacantă o scurtă perioadă”, a zis el, joi seară, pentru B1 TV.

Potrivit lui, a doua chestiune din raportul ANI se referea la faptul că ar fi cerul trei milioane pentru ALPAB şi tot el a aprobat finanţarea.

„Toată lumea ştie că bugetul nu e aprobat de Primărie, ci de Consiliul General, eu doar am dus cererea către Consiliu. Mai e o chestiune pe care instanţa nu s-a pronunţat azi, respectiv faptul că Primăria ar fi plătit o amendă pe care ar fi trebuit să o plătească eu, dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Pentru asta a trimis la Parchet.

În dosarul civil, Tribunalul a spus definitiv că amenda trebuia plătită de Primărie, deci şi aici lucrurile sunt foarte, foarte clare”, a adăugat orimarul general al Capitalei.

Nicușor Dan va cere cheltuieli de judecată „când tot litigiul va fi încheiat”

„Noi suntem obişnuiţi cu jocul ăsta <<Eu te înjur pe tine, tu mă înjuri pe mine>> şi totul e aşa o chestiune total neserioasă, dar noi suntem o instituţie, care are contact cu Banca Mondială, cu BEI-ul.

Ele au nişte board-uri care citesc presa din România şi citesc că primarul a convins funcţionarii din Primărie să-i plătească amenda personal. De asta am dat mesajul de responsabilitate, că suntem instituţii publice, nu poţi să arunci aşa cu acuzaţii înainte să le verifici foarte clar”, a explicat el.

Nicuşor Dan a precizat că va cere cheltuieli de judecată, „când tot litigiul va fi încheiat, dar dauna de imagine e produsă deja.”

Primarul general al Capitalei a anunţat, totodată, că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care reţinea că ar fi incompatibil şi în conflict de interese.

Curtea de Apel Bucureşti a admis joi, în parte, cererea prin care Nicuşor Dan a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate. Este vorba de raportul prin care edilul a fost declarat în stare de incompatibilitate. El a fost declarat și în stare de conflict de interese.

Instanţa nu a fost de acord cu cererea lui Nicuşor Dan de anulare a unei părţi din raport, trimis de ANI la Parchetul General. Acesta făcea referire la infracţiunile de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.