Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că, în vederea realizării trenului metropolitan, a propus finanţarea a nouă proiecte prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare totală de 530 de milioane de euro.

„Cel mai mare proiect pentru cea mai mare problemă a Capitalei – acesta este trenul metropolitan, care va avea o contribuție importantă la rezolvarea chestiunii traficului în București.

Pentru realizarea trenului metropolitan pe infrastructura existentă a CFR, am propus finanțarea prin PNRR a 9 proiecte complementare, 8 dintre ele dedicate modernizării celor 8 linii de cale ferată și unul dedicat achiziției de trenuri. Lucrările de modernizare a căilor ferate includ reparații capitale ale șinelor, reabilitarea stațiilor existente și construirea de noi stații, modernizarea trecerilor la nivel, pasaje rutiere, electrificarea liniilor, iar în privința mijloacelor de transport avem în vedere achiziția a 50 de trenuri electrice”, spune primarul Capitalei.

Potrivit acestuia, vor exista în final opt tronsoane de cale ferată modernă în jurul Capitalei:

– Gara Obor – Chiajna – Gara de Vest;
– Gara de Nord / Basarab – Gara de Vest – Progresul;
– Gara de Vest – Staţia Vasile Milea;
– Gara de Nord – Chitila – Scroviştea;
– Gara Obor – Brăneşti – Islaz;
– Gara de Nord – Chiajna – Grădinari;
– Gara de Nord – Mogoşoaia – Grădiştea;
– Gara de Nord – Săbăreni.

Nicușor Dan a adăugat că valoarea totală a acestor nouă proiecte este de circa 530 de milioane de euro. Pentru realizarea acestui proiect, PMB va colabora cu Ministerul Transporturilor, cu Consiliul Judeţean Ilfov şi cu primăriile mai multor localităţi învecinate Capitalei.

„Valoarea totală a acestor 9 proiecte este de circa 530 de milioane de euro, iar în realizarea trenului metropolitan vom colabora cu Ministerul Transporturilor, cu Consiliul Județean Ilfov și cu primăriile mai multor localități învecinate Capitalei. E o investiție de mare anvergură, care va avea un impact pozitiv atât asupra mobilității în București și Ilfov, cât și asupra calității mediului”, a mai scris primarul general, Nicușor Dan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei