Nicolae Ciucă a spus că în România există potențialul de a colecta și recicla aproximativ 7 miliarde de peturi pe an. El a spus că există 116 kilograme de ambalaje și deșeuri pe cap de locuitor pe an. Din acestea se reciclează mai puțin de jumătate.

Nicolae Ciucă a menționat că în fiecare zi, aproximativ 4,2 tone de ambalaje ajung în Dunăre, însumând peste 1.500 de tone pe parcursul unui an, o cantitate considerabilă.

Nicolae Ciucă, despre Sistemul de Garanție-Returnare

Conform normelor europene, până în anul 2025, se impune reciclarea a 77% din pet-uri. Până în 2027, se are în vedere atingerea unui nivel de reciclare de 90%.

Conform lui Nicolae Ciucă, proiectul este proiectat pentru a gestiona colectarea și reciclarea a 7 miliarde de pet-uri anual.

reciclare pet-uri
Reciclare pet-uri/SURSA FOTO: Dreamstime

Ne vom afla într-o poziție de conducere în Europa

Anterior, prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat că lansarea SGR (Sistemul de Garanție-Returnare) va plasa România într-o poziție de conducere în Europa. Acest lucru este în ceea ce privește protecția mediului și gestionarea ambalajelor.

Marcel Ciolacu a menționat că SGR din România va fi al doilea cel mai mare sistem de acest gen din Europa, după Germania, având în vedere numărul de ambalaje procesate. El a evidențiat că acesta reprezintă și o premieră globală. Este cel mai mare sistem integrat de acest tip. Premierul a spus atunci că speră ca acesta să devină un studiu de caz pentru guvernele din întreaga lume.

Peste 163 de milioane europeni, preocupați de mediu

Ciolacu a precizat că, începând cu 30 noiembrie, cetățenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de locuitori din întreaga lume. E vorba de cei care trăiesc în țări unde există un Sistem de Garanție Returnare.

El a subliniat că, în prezent, 13 țări europene au implementat SGR. Este, astfel, acoperită o populație de aproape 145 de milioane. În doar trei zile, odată cu implicarea României, numărul cetățenilor europeni preocupați de mediu va crește. Acesta va ajunge la peste 163 de milioane.