Astfel, imediat după o ședință a coaliției guvernamentale, premierul Nicolae Ciucă a anunțat public faptul că aproape un milion de facturi au fost emise cu tarife greșite, împreună cu o plafonare a prețurilor, fie că sunt casnici sau industriali.

Numai două luni

Plafonarea va fi, însă, valabilă doar două luni de zile, pentru februarie și martie.

Întrebat despre impactul acesti măsuri, premierul a precizat: ”Calculul pe care l-am făcut în această seară, impactul pentru cele două luni de zile este de aproximativ 3 miliarde de lei”.

”Toate facturile emise greșit vor fi stornate. Deciziile de plafonare se aplică de la 1 februarie. Nu există nicio problemă constituțională. E o plafonare, nu se renunță la liberalizarea prețurilor. Impactul pentru cele două luni de zile va fi de 3 miliarde de lei. Avem aproape un milion de facturi greșite”, a mai spus Ciucă.

Un milion sau milioane?

Zilele trecute se vorbea despre faptul că furnizorii de energie au trimis milioane de facturi greşite la curent şi gaze. Unii nu au calculat reducerile stabilite de stat… Ca urmare, ancheta ar putea ajunge la Parchetul General. Se mai spunea că esponsabilii pregătesc și o ordonanță de urgență, care va interzice ca oamenii care nu au beneficiat de reduceri, deși ar fi trebuit, să fie penalizați ori debranşaţi.

La factura de curent, spre exemplu, ca să vedeți dacă e greșită sau nu trebuie să vă uitaţi la preţul unitar – dacă este peste 1 leu pe kwh veţi primi întâi o reducere între preţul din factură şi 1 leu. După care, dacă aveţi un consum de până la 330 Kwh pe lună, mai primiţi o reducere de până la 29 pe kwh. La final, însă, preţul rezultat este de cel mult 0,68 lei.