Terenul de două hectare pe care Portland Trust, companie fondată de omul de afaceri britanic Robert Neale, dezvoltă acum cele două clădiri de birouri ce formează complexul Floreasca Park a fost cumpărat la sfârşitul lui 2010 de la George Becali pentru circa 10 mil. euro. Investitorii şi-au rezervat şi o opţiune de cumpărare pentru terenul adiacent de 3-3,5 ha ce aparţinea tot lui George Becali, dar în cazul căruia există nişte suprapuneri de cadastru.

Ca un om de afaceri prudent, în aşteptarea verdictului din dosarul în care era anchetat, George Becali şi-a mandatat familia să îi continue afacerile în derulare, iar terenul din Pipera vizat de Portland a fost transferat nepotului său Lucian Becali.

„Problemele lui George Becali nu ne vor afecta afacerea, pentru că terenul îl cumpărăm de la Lucian Becali. Până la sfârşitul acestui an cred că îl vom cumpăra. Preţul va fi similar cu cel plătit pentru terenul achiziţionat pentru prima parte a proiectului Floreasca Park. Suprapunerea de cadastru care există pe teren se rezolvă tehnic“, a declarat Florin Furdui, country manager Portland Trust.

Dacă cele două hectare achiziţionate de la George Becali au costat în jur de 500-600 euro/mp, preţul pe care l-ar putea plăti Portland pentru lotul adiţional s-ar ridica la circa 15 mil. euro.

Robert Neale a  anunţat că extinderea proiectului va începe la sfârşitul anului viitor sau începutul lui 2015 şi va cuprinde încă 80.000 mp de spaţii de birouri.

Floreasca Park, de vânzare

Cât priveşte cele două clădiri din prima fază a proiectului, gradul de închiriere al acestora a ajuns la 80%, iar construcţia este la 60%. Robert Neale se aşteaptă ca proiectul să fie închiriat integral  până în trimestrul doi  din 2014. Clădirea A are o suprafaţă închiriabilă de 12.551 mp, iar clădirea B o arie de 25.152 mp. Nivelul chiriei este de 16 euro/mp/an, iar taxa de mentenanţă este de 3-3,5 euro/mp/lună, excluzând taxa pe proprietate. Cel mai important chiriaş al proiectului va fi compania Oracle. Producătorul de software de business a închiriat circa 20.000 mp de birouri, adică întreaga clădire B, renunţând la spaţiile din Floreasca 169A şi Oracle Tower, dar păstrând birourile din Nusco Tower.

„Strategia noastră generală este să dezvoltăm un proiect, să îl închiriem, iar când devine complet funcţional să îl vindem, proces care durează 3-5 ani. Asta nu înseamnă că respingem ofertele de cumpărare care vin acum“, spune Florin Furdui. Portland Trust a fost implicată în 2010 în cea mai mare tranzacţie imobiliară încheiată de la începutul crizei şi până acum, după ce au vândut complexul de birouri Floreasca Business Park pentru suma de 101,2 mil. euro fondului de investiţii sud-african New Europe Property Investments (NEPI).

Costul de construcţie al proiectului se ridică la circa 40 mil. euro, iar costul de dezvoltare este de 70 mil. euro. În octombrie anul trecut, Banca Comercială Română a aprobat acordarea unui împrumut de 46 mil. euro şi 39,3 mil. lei către firma Pipera Business Park, prin intermediul căreia se construieşte Floreasca Park.

Întrebat despre problemele de trafic create de aglomeraţia de clădiri de birouri din zona Barbu Văcărescu – Floreasca, Robert Neale a spus că speră ca între 30% şi 50% din cei peste 3.000 de oameni care vor lucra în Floreasca Park să folosească mijloacele de transport în comun. Cât priveşte bicicletele? „Încercăm să încurajăm mersul cu bicicleta, dar trebuie să recunosc că ai nevoie de mult curaj să mergi cu bicicleta în Bucureşti“, spune Robert Neale.

Căldura pământului

Portland Trust este primul investitor imobiliar care utilizează un sistem de pompe de căldură geotermală, care vor folosi masa termică a solului şi temperatura proprie a clădirilor pentru a încălzi şi răci cei 38.000 mp de spaţii de birouri. Pe baza acestui sistem se economiseşte până la 40% din costurile pentru aer condiţionat.

Pompa de căldură geotermală constă într-o serie de conducte subterane fixate în 60 de puţuri verticale cu adâncimea de 120 metri, care sunt apoi colectate într-o conductă principală şi conectate prin pompa de căldură la unităţile de tratare a aerului de pe acoperişul clădirii. Lichidul antigel va circula în conductele subterane, el fiind distribuit prin intermediul unei pompe prin pământ, acolo existând o temperatură naturală constantă de 10-14 grade şi va extrage sau va elibera căldura necesară. (Vedeţi aici cum funcţionează acest sistem)

Potrivit lui Florin Furdui, inovaţiile tehnologice aduse în Floreasca Park au ridicat costul construcţiei cu 2-3 mil. euro.

Floreasca Park este al şaptelea proiect dezvoltat de Portland Trust în România. Portofoliul companiei cumulează o suprafaţă de 260.000 mp construiţi şi închiriaţi începând cu anul 1999.