Ministrul Sănătății a fost întrebat în cadrul unei emisiuni la B1TV despre o posibilă înăsprire a regulilor pentru stoparea pandemiei. Nelu Tătaru a precizat că în primul rând oamenii trebuie să conștientizeze că avem de-a face cu o pandemie.

Pe de altă parte, ministrul a făcut referire și la vaccinarea în general, împotriva gripei sezoniere, care va aglomera și mai mult spitalele, pe lângă criza sanitară generată de COVID-19. În acest sens ministrul a recomandat populației să se vaccineze.

„Trebuie să avem o conştientizare la ce se întâmplă. Ar trebui să conştientizăm. Ca doctor, nu poti trata o boală dacă nu recunoşti că o ai. Haideţi să recunoaştem că avem o pandemie, (…) haideţi să recunoaştem că nu avem un vaccin, în condiţiile în care avem un vaccin să apreciem celelalte vaccinuri pe care le avem, dar nu le facem”, a spus Nelu Tătaru.

Klaus Iohannis, un nou apel către români

Și preşedintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un nou apel pentru respectarea normelor de protecţie sanitară, în contextul în care s-au înregistrat cifre „îngrijorătoare” în ce priveşte cazurile de infectare cu coronavirus, dar au fost adoptate şi noi măsuri de relaxare.

„Astăzi, din păcate, am înregistrat noi cifre îngrijorătoare atât în ceea ce priveşte cazurile noi de infectare, cât mai ales numărul de decese şi persoane internate în secţiile de terapie intensivă. Vreau să transmit condoleanţe familiilor îndurerate de pierderea celor dragi! În contextul unor noi măsuri de relaxare adoptate de la 1 septembrie, precum reluarea activităţilor culturale şi redeschiderea restaurantelor, dar şi apropiata începere a anului şcolar, fac un nou apel: dragi români, continuaţi să fiţi responsabili! Virusul, în absenţa încă a unui vaccin, are o singură barieră, grija fiecăruia pentru propria persoană şi pentru cei din jur”, a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a reiterat importanţa măsurilor de prevenţie, precum purtatul măştii, păstrarea distanţei şi igiena mâinilor, adăugând că acestea sunt „singurele arme” în confruntarea cu noul coronavirus.

„Guvernul, autorităţile statului au luat şi continuă să ia măsurile necesare. Sigur, nu este totul perfect şi pot fi recunoscute şi corectate acele erori. Însă fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării. În toate ţările lumii sistemele de sănătate au fost supuse unei presiuni extreme şi România nu a făcut o excepţie”, a spus Iohannis.

De asemenea, președintele a vorbit și despre obligativitatea vaccinării atunci când va apărea un vaccin anti-COVID. Iohannis consideră că o condiționare privind vaccinarea și mersul la școală trebuie analizată cu atenție.

„Ar fi excelent să avem un vaccin împotriva Covid-19. Atunci se va pune întrebarea dacă vaccinarea trebuie să fie obligatorie sau nu. Dacă putem condiţiona mersul la şcoală de vaccinare trebuie analizat atent. E bine să fie vaccinaţi copiii, dar nu trebuie îngrădit dreptul la învăţătură dacă părinţii nu vor vaccinarea copiilor”, a afirmat şeful statului, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu.