Nelu Tătaru precizează că datele și scenariile ce au ajuns la Administrația Prezidențială și au fost transmise președintelui au fost greșite.

Concret, Ministrul Sănătății se referă la datele stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii în care se va putea merge la școală după 14 septembrie, despre care președintele Klaus Iohannis a vorbit în conferința de presă de miercuri.

„Toate scenariile sunt lucrate și au fost lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin INSP, și Ministerul Sănătății în special. Evaluarea, pregătirea acelor scenarii, precum și datele, au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a afirmat ministrul.

Mai exact, este vorba de o eroare de calcul ce stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar.

Conform declarațiilor de astăzi ale Ministrului Sănătății, informația corectă este următoarea: „criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala”.

Ce spunea președintele miercuri

Preşedintele Klaus Iohannis anunţa, miercuri, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală, urmând să existe trei scenarii privind modul de organizare a cursurilor.

„Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor. Aceste trei scenarii sunt: scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, detectată cu COVID-19; scenariul doi, scenariul galben – între unul şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile; scenariul trei – când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în cadrul conferinţei de presă.

Sursă foto: INQUAM/Ilona Andrei