Reacţia ministrului Sănătății vine în contextul în care Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă va discuta marţi asupra măsurilor propuse de către DSP Bucureşti, în condiţiile în care, luni, rata de incidenţă cumulată, calculată la 14 zile, în Capitală a fost de 1,86.

„Nu sunt restricţii pe care le-am impus acum. Sunt restricţii pe care le-am impus de la început. Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele, precum va urma şi o perioadă în care readaptăm evenimentele private, în funcţie de evoluţie”, a declarat marţi Nelu Tătaru, întrebat dacă este nevoie să fie închise restaurantele în Bucureşti, ţinând cont de numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus, scrie news.ro.

Se duc discuții aprinse

Situația din Capitală este însă incertă momentan. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a întrunit marţi dimineaţa pentru a discuta asupra recomandărilor făcute de DSP Bucureşti. Totuși, deoarece la întâlnirea de la ora 11.00 CMBSU nu a ajuns la o concluzie şi o decizie, o nouă şedinţă urmează să aibe loc tot marţi, de la ora 17.30.

Totodată, se pare că printre propunerile DSP Bucureşti, însuşite deja de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, se numără închiderea restaurantelor, interzicerea evenimentelor private cu peste 50 de persoane în restaurante şi cafenele.

De asemenea, o altă recomandare este purtarea măştii în jurul şcolilor, pe o distanţă de 100 de metri, şi interzicerea procesiunilor religioase în spaţii deschise precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult.

Întreaga situația a fost creată după ce numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 139.612 marţi. Mai exact,  Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 2.121 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, 403 fiind în Bucureşti.

De asemenea, 73 de persoane au decedat, iar la ATI sunt internaţi 608 pacienţi. Numărul deceselor şi cel al pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă sunt cele mai mari de la declanşarea pandemiei.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea