După succesul demiterii guvernului Dăncilă prin votul Parlamentului, cea mai convenabilă opțiune pentru președintele Klaus Iohannis, prin care poate capitaliza reușita moțiunii de cenzură, este instalarea la Palatul Victoria a unui guvern minoritar PNL, spun analiștii politici.

Lucrurile nu par însă a fi atât de simple. Nu doar că PSD și Pro România au anunțat deja că nu vor vota un guvern liberal, ceea ce face practic imposibilă trecerea de Parlament a noului executiv, dar probleme serioase au apărut și în interiorul taberei PNL – Iohannis, mai precis între Ludovic Orban și Președinte.

Astfel, în interiorul PNL există două curente, unul reprezentat de cei care sunt mai apropiați de Palatul Cotroceni și celălalt grupat în jurul președintelui partidului, Ludovic Orban, fiecare dintre acestea văzând diferit modul în care trebuie să arate viitorul Guvern.

Prima școală de gândire vizează numirea unor specialiști, tehnocrați afiliați PNL, la ministerele cheie – Finanțe, Economie, Justiție, Fonduri europene, Externe – astfel încât aceștia să poată lua decizii pe acele domenii fără condiționalități politice din partea partidului și fără ca partidul să aibă de suferit la imagine în urma unor măsuri impopulare dar necesare, informează Digi24.ro.

De partea cealaltă, Ludovic Orban nu acceptă ca ministerele să fie conduse de oameni din afara partidului. De exemplu, Orban îl preferă la Finanțe pe senatorul Florin Cîțu, alternativa fiind din partea tehnocrată Lucian Croitoru.

Iar la Justiție s-a vorbit inclusiv despre păstrarea Anei Birchall (cu condiția ca ea să plece din PSD), pentru o continuitate bine văzută la Washington, unde ea are o relație privilegiată cu procurorul șef al SUA, dar Ludovic Orban nu vrea să audă nici despre această variantă. La Externe ar putea veni consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, și aceasta să fie singura concesie făcută de Orban ideii de specialist.