La ședința publică ce va avea loc pentru dezbaterea publică a proiectului de act normativ, vor avea acces reprezentanții instituțiilor publice și ai organizațiilor civice, precum și orice alte persoane interesate. Ordinea de zi a ședintei cuprinde două puncte: prezentarea proiectului de act normativ și prezentarea și discutarea observațiilor și propunerilor referitoare la acesta.

Dezbaterea va avea loc în sistem de videoconferință. Cei care doresc să participe se pot înregistra prin completarea, până luni, 24 august, la ora 8 a formularului disponibil la adresa https://bit.ly/dezbatere24082020.

Proiectul de lege prin care se vor stabili condițiile implementării rețelelor 5G a fost lansat în consultare publică de MTIC la începutul lunii august. Proiectul de lege transpune Memorandumul 5G semnat anul trecut de Guvernul american și cel român.

De asemenea, conform formei actuale a proiectului, se prevede că utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes national, precum și în rețelele 5G, cu excepția terminalelor folosite de utilizatorii finali va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări. Această autorizare se va acorda prin decizie a primului ministru, în baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării.

Proiectul de lege adat naștere la controverse, mulți analiști considerând că scopul său este eliminarea din cadrul procesului de dezvoltare a rețelelor 5G a producătorilor chinezi, respectiv a Huawei.