Astfel, s-au dat ratingurile (Insurance Financial Strength – IFS) și al emisiunilor de datorii a cinci grupuri de asigurări de credit comercial: Atradius Credito y Caucion SA (A2 negativ) și a celorlalte companii ale Atradius NV (Atradius); Compagnie Francaise d’Assurance pour le Comm. (Coface, A2 negativ); Euler Hermes SA (Euler Hermes,  Aa3 stabil); Clal Credit Insurance (Clal, A3 negativ) și compania israeliană de asigurări de credit BSSCH (ICIC, A3 stabil). Perspectivele de rating pentru Atradius, Coface și Clal au fost schimbate, de la stabil la negativ. Perspectivele de rating pentru Euler Hermes și ICIC  au fost meținute la stabil.

Rezistență crescută

Deși Moody’s se așteaptă ca și profilurile de credit ale Euler Hermes și ICIC să fie afectate de presiunile puse pe piața financiară în contextul răspândirii coronavirusului, consideră că sprijinul de care beneficiază din partea companiilor mamă va limita impactul asupra profilului lor de credit.

Noile ratinguri reflectă așteptările companiei Moody’s ca  profilurile de credit ale asigurătorilor să fie în mare parte rezistente la perturbarea pe scara largă a piețelor economice și financiare din cauza  coronavirus, având în vedere că profilurile de credit ale acestor asigurători sunt susținute de o capitalizare puternică existentă dinaintea crizei, dar și de natura de scurtă durată a riscului creditelor comerciale, ceea ce permite asigurătorilor să reducă rapid limitele riscului ca răspuns la o eventuală deteriorare a condițiilor din piață.

Liderul de piață

Ratingul Aa3 IFS al Euler Hermes reflectă poziția puternică și de lider pe piața asigurărilor de credit la nivel mondial a companiei, avand o capitalizare economică puternică susținută de un management dinamic bazat pe gestionarea riscurilor asigurate, pe instrumente eficiente de monitorizare a riscurilor de subscriere și o rentabilitate puternică a subscrierilor, deși sunt așteptate pierderi în cursul anului 2020 din cauza contextului coronavirus.

“Orice șoc economic global tinde să afecteze toate industriile și, implicit, și pe cea a asigurărilor de credite comerciale. Expertiza dobândită ca lideri de piață ne face să avem încredere că vom găsi cele mai bune soluții pentru a traversa această criză.  Monitorizăm în timp real ceea ce se întâmplă la nivel global și suntem pregătiți să gestionăm eficient provocările.”, a declarat Cristina Rusuleanu – Country Manager, Euler Hermes Romania.

Puterea financiară a asigurării în contextul coronavirus

Moody’s previzionează afectarea negativă a profilurilor de credit ale asigurătorilor într-un scenariu de stres sever legat de coronavirus. Acesta ar putea include o întrerupere prelungită în activitatea multor business-uri, afectarea gravă a piețelor financiare, dar și rate ale revendicării daunelor mai mari decât au fost observate în timpul crizei financiare din 2008/09.

Răspândirea rapidă globală a coronavirusului a dus la o perspectivă economică în scădere din cauza diminuării drastice a prețurilor petrolului și la o tulburare extinsă a pieței financiare, generând un impact asupra creditelor în multe sectoare ale lumii. Întreprinderile mici și mijlocii, la care asigurătorii de credit au o expunere semnificativă, sunt deosebit de vulnerabile, existând riscul de insolvență în cazul întreruperii îndelungate a activității și în absența sprijinului guvernamental.

Impact moderat

Așteptările companiei Moody’s merg însă spre scenariul în care profilurile de credit ale asiguratorilor vor fi în mare parte rezistente la perturbarea pe scara largă a piețelor economice și financiare din cauza  coronavirus. Practicile bine dezvoltate de subscriere a riscurilor limitează expunerea asigurătorului față de entități mai slabe, care au rezerve de lichidități mai mici și, prin urmare, au mai puține șanse  să reziste la perturbarea afacerilor prevăzute în scenariul de stres.

Moody’s se așteaptă ca impactul direct al volatilității piețelor financiare la bilanțurile asigurătorilor să fie moderate.