Cele 11 bănci identificate de Moody's sunt: Akbank, Asya Participation Bank, Denizbank, Garanti Bank, Isbank, Sekerbank, Türk Ekonomi Bankasi, Vakifbank, Yapi Kredi, Halkbank şi Ziraat Bank.

'Cei doi factori principali care au stat la baza deciziilor de revizuire a ratingurilor sunt presiunile la adresa solidităţii unor instituţii şi reevaluarea de către Moody's a nivelului de sprijin sistemiccare crede că ar trebui inclus în ratingul atribuit unor bănci turceşti' se arată în comunicatul agenţiei.

Moody's estimează că băncile turceşti se vor confrunta cu un mediu operaţional dificil în următoarele 12-18 luni ca urmare a încetinirii ritmului de creştere a Produsului Intern Brut, a creşterii costurilor de finanţare şi a climatului de incertitudine care afectează băncile. În aceste condiţii, calitatea activelor şi profitabilitatea băncilor turceşti ar urma să se deterioreze.

De asemenea, Moody's susţine că reducerea sprijinului sistemic reprezintă un risc pentru sectorul bancar din Turcia. 'Sistemul bancar şi obligaţiile sale financiare au crescut semnificativ în raportul cu PIB-ul în ultimii ani şi va continua să facă acelaşi lucru, ceea ce creşte costul potenţial al unui eventual sprijin guvernamental', apreciază agenţia de evaluare. Pe piaţa din România, Garanti Bank are o reţea de 78 de agenţii şi 287 de bancomate. (Sursa: Agerpres)