Principalele teme de discuţie în cadrul reuniunii s-au axat pe cooperarea privind gestionarea pandemiei de COVID-19, reafirmarea perspectivei europene pentru regiunea Balcanilor de Vest, precum şi pe reiterarea angajamentului regiunii faţă de valorile europene şi procesul de reforme, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, potrivit sursei citate, preşedintele Iohannis a transmis un mesaj de unitate şi solidaritate în contextul provocărilor cu care regiunea se confruntă în actuala criză generată de pandemie.

„Preşedintele României a subliniat faptul că, deşi Uniunea Europeană traversează un moment de criză, aceasta nu îşi abandonează obiectivele strategice şi partenerii cei mai apropiaţi. În context, preşedintele Klaus Iohannis a salutat deciziile strategice adoptate la nivelul Uniunii Europene în luna martie 2020 privind continuarea procesului de extindere, prin deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord”, se arată în comunicat.

UE are susținerea României

De asemenea, șeful statului și-a exprimat susţinerea României pentru un angajament consolidat al Uniunii Europene faţă de perspectiva europeană a regiunii, continuarea acestui angajament reprezentând o investiţie strategică în stabilitatea şi dezvoltarea Balcanilor de Vest, ca parte a proiectului european.

Preşedintele Iohannis a încurajat partenerii din Balcanii de Vest să continue procesele de implementare a reformelor, aspecte esenţiale pentru a demonstra ataşamentul lor ferm faţă de valorile europene şi orientarea lor strategică proeuropeană.

El a evocat şi importanţa deosebită a cooperării regionale pentru gestionarea provocărilor comune, dar şi importanţa unei mai bune comunicări şi promovări a politicilor şi a sprijinului Uniunii pentru Balcanii de Vest, pentru combaterea dezinformării şi a altor activităţi hibride.

„Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că partenerii din Balcanii de Vest nu trebuie să pună la îndoială cine le sunt partenerii naturali şi adevăraţi, întrucât Uniunea Europeană se bazează pe adevăr, pe fapte, pe cunoştinţe şi cooperare internaţională autentică”, indică Administraţia Prezidenţială.