Magnatul telecomunicaţiilor Patrick Drahi vrea să preia compania franceză Eutelsat, într-un acord în care unul dintre vehiculele sale de investiţii ar prelua controlul asupra operatorului de sateliţi care este listat la bursa din Paris.

Informația a fost confirmată de două surse apropiate situației, pentru Reuters, iar potrivit acestora, Drahi lucrează cu bănci la acest proiect. Totoată, recent, aceasta a abordat Eutelsat, care are o valoare de piaţă de 2,3 miliarde de euro şi este susţinută de investitorul de stat Bpifrance, cu o participaţie de 20%, au spus sursele.

De menționat este faptul că, potrivit surselor citate, Eutelsat, unul dintre cei mai importanţi operatori de sateliţi comerciali din lume, a refuzat propunerea iniţială a lui Drahi. Se pare că motivul principal ar fi fost prețul foarte mic, însă discuțiile mai continuă și acum.

Contactați de Reuters, atât Drahi cât şi Eutelsat nu au fost disponibili imediat pentru comentarii, iar Bpifrance a refuzat să comenteze. La rândul său, un reprezentant al guvernului francez a refuzat și el să comenteze.

Sursele citate mai spun că omul de afaceri franco-israelian, fondator al companiei de cablu şi telecomunicaşii mobile Altice, a purtat discuţii directe cu prinicpalii investitori ai Eutelsat. Totodată,  Drahi a contactat guvernul francez pentru a obţine aprobarea acestuia pentru planul său de preluare, a spus una dintre surse.

Care este planul lui Drahi

De menționat este faptul că Drahi şi-a început cariera în industria sateliţilor. Cu toate acestea, sursele citate spun că magnatul nu are planuri de a fuziona Eutelsat cu activele sale de media şi telecomunicaţii şi va păstra compania franceză în cadrul unei companii holding separate. Aceleași surse mai spun că există posibilitate ca magnatul să se folosească de această platformă pentru a încheia şi alte acorduri în industria fragmentată a sateliţilor.

Pe de altă parte, un om de afaceri abil, Drahi a obţinut recent acordul autorităţilor de reglementare pentru retragerea de la bursă a grupului de telecomunicaţii group Altice Europe, după ce acţionarii minoritari au aprobat oferta de preluare a companiei.

Amintim faptul că în luna iunie a acestui an, Drahi a preluat o participaţie de 12,1% la operatorul britanic de telecomunicaşii BT Group, flosindu-se de vehiculul nou creat Altice UK.

În ceea ce privește Eutelsat, compania a fost fondată în 1977 și a consemnat scăderi ale veniturilor în utimii cinci ani. Recent, aceasta a cumpărat circa 34% din compania britanică rivală OneWeb, pentru 550 de milioane de dolari.