"Vrea să vă menţionez că având în vedere discuţiile la nivelul grupurilor de lucru din interiorul Ministerului de Finanţe, care sunt cele mai largi grupuri de lucru existente de la înfiinţarea ANAF şi a Ministerului de Finanţe, discuţiile avute cu mediul economic, mediul de business, întâlnirile cu sindicatele şi patronatele, precum şi discuţiile din Comisiile de Dialog Social, se are în vedere aplicarea opţională a split TVA pentru toţi agenţii economici, mai puţin a celor aflaţi în procedura de insolvenţă, conform prevederilor Legii 85/2014, şi pentru agenţii economici care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale reprezentând TVA pentru o perioadă mai mare de timp", a spus Ionuţ Mişa. 

De asemenea, acesta a precizat că se lasă posibilitatea de a opta pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA şi dincolo de 31 decembrie 2017 pentru agenţii economici care nu au aplicat deja. 

În context, Mişa a adăugat că a ţinut cont de solicitările mediului de afaceri şi ale partenerilor sociali. 

"S-a ridicat problema Directivei 1164 privind impozitarea profiturilor. Vreau să vă spun că este o prioritate pentru noi şi vom transpune directiva în legislaţia românească într-un termen foarte scurt. De asemenea, acordăm o atenţie foarte mare combaterii evaziunii fiscale şi în special a marii evaziuni fiscale. Cred că sunt deja arhicunoscute exemple concrete în care s-au stabilit sume suplimentare de ordinul sutelor de milioane de lei", a afirmat şeful de la Finanţe. 

Potrivit sursei citate, anul acesta au fost luate o serie de măsuri cu efect benefic asupra mediului de afaceri, printre care modificarea unei condiţii ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiţia microîntreprinderilor, stabilirea unei cote de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unu sau mai mulţi salariaţi, neimpozitarea veniturilor din pensii sub 2.000 de lei sau neimpozitarea tranzacţiilor privind transferul proprietăţii imobiliare din patrimoniul personal cu o valoare mai mică de 450.000 de lei şi impozitarea venitului cu cota de 3% pentru valoarea ce depăşeşte această sumă. 

AGERPRES