Mircea Geoană, despre mișcarea „România renaşte”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că, într-un fel, există o pierdere a deprinderii dezbaterilor publice pe teme de interes important în societatea românească. Potrivit spuselor sale, „România Renaște” reînvie acest demers civic.

Sunt importante dialogul continuu, consultații permanente și mecanisme de co-decizie între decidenții politici, sectorul privat, mediul civic, jurnaliști, universități și ONG-uri. În contextul actual al digitalizării și fragmentării societății, este esențial să se asigure un astfel de dialog pentru performanță.

Eforturile depuse de „România Renaște” în organizarea dezbaterilor pe teme importante se văd cu ochiul liber. Pentru el personal, această implicare este o motivație suplimentară pentru a privi mai serios perspectivele sale în viața publică după poziția de la NATO.

„Eu cred că noi, într-un fel, poate din motivele unei clase politice care s-a cam lăsat pe tânjeală, am cam pierdut deprinderea dezbaterilor publice pe teme de interes important fie că sunt de interes local, interes regional, interes naţional sau interes european.

Mă bucur că mişcarea «România Renaşte» reporneşte acest demers civic obligatoriu, pentru că în vremurile acestea atât de complicate fătă a putea să asiguri un dialog permanent o consultare permanentă şi un mecanism de co-decizie între decidentul politic, public, între sectorul privat şi mediul civic, inclusiv cu jurnaliştii, inclusiv cu universităţile, inclusiv cu ONG-urile acestei ţări sau acestui oraş sau acestei regiuni, nu vom putea să performăm.

Ţări mai avansate decât noi şi cu sisteme politice mai robuste decât noi au dificultăţi în era digitalizării, în era fragmentării, în era sciziunilor şi fracturilor din societăţile noastre. De aceea, ceea ce face România Renaşte este un lucru lăudabil, mă bucur că pot să particip şi le urez mult succes în a organiza astfel de dezbateri pe teme importante pentru România. Cred că aici, la Alba Iulia, porneşte un proces foarte, foarte frumos care vreau să spun de la început că nu are un caracter electoral”, a precizat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că totul este doar o platformă civică. Fostul lider social-democrat consideră că sistemul politic românesc şi-a atins limitele şi este nevoie acum de viziuni noi.

El recunoaşte că această platformă îl va încuraja să se gândească serios la perspectivele vieţii sale publice de după mandatul de la NATO.

„Este o platformă civică şi mă bucur că este platformă civică, pentru că cred că, într-un fel, sistemul politic românesc şi-a cam atins limitele.

Evident că orice mişcare civică are şi un scop politic în sensul că a milita pentru nişte cauze, de a avea o viziune pentru România, este o chestiune politică până la urmă, dar nu este în sens îngust electoral politic, ci este o mişcare civică cu sens politic, iar dacă oameni atât de mulţi şi atât de diverşi şi atât de frumoşi din toate colţurile ţării şi din diasporă intră în această mişcare este, recunosc, şi pentru mine o încurajare de a mă uita şi mai serios la perspectivele vieţii mele publice de după poziţia de la NATO”, a mai spus Mircea Geoană pentru Radio Unirea.

Despre „România renaște”

„România Renaște!’’ este proiectul tuturor românilor. Reclădește România și se oferă fiecărui român șansa să își împlinească potențialul, indiferent dacă trăiește în țară sau în Diaspora. Obiectivul este crearea unei comunități de patrioți democrați în serviciul națiunii, care își doresc ca România să realizeze un salt istoric de dezvoltare.

România poate deveni o democrație dezvoltată, un stat competent, bazată pe un nou model economic. România trebuie să devină o țară sigură, respectată și influentă în Europa. România trebuie să devină o țară care își servește echitabil toți cetățenii, oriunde s-ar afla pe glob, și are respect față de mediu și de patrimoniul universal. O țară deschisă noului, dar care își respectă tradițiile și valorile naționale.

„România Renaște!’’ se va pune doar în slujba intereselor superioare ale țării noastre. Va acționa pentru realizarea unui salt istoric de dezvoltare, de mândrie și respect pentru România și pentru toți românii din țară și străinătate! „România Renaște!’’ își dorește păstrarea credinței în Dumnezeu și în România.