Mircea Badea a avut joi seară o ieșire extrem de dură la adresa planului PNL de a declanșa alegeri anticipate. El a caracterizat inițiativa ca fiind ”un cretinism absolut”, în direct la Antena 3.

”Alegeri anticipate la termen?”

”Această treabă cu alegerile anticipate este de un cretinism absolut, susțin acest cretinism, țara are nevoie de acest cretinism. Alegerile anticipate s-au inventat pentru a rezolva niște crize. Mâna în gips o pui dacă ți-ai rupt mâna. Gipsul s-a inventat ca să trateze o problemă. Tu vrei neapărat tratamentul.

Exact așa e chestie cu alegerile anticipate. Alegerile la termen sunt peste câteva luni, astea-s alegeri anticipate la termen?”, a spus Mircea Badea, în emisiunea ”Sinteza Zilei”.

Asumarea de răspundere

Trebuie precizat faptul că Guvernul Orban a anunțat joi că își va asuma răspunderea în Parlament pe tema alegerii primarilor în două tururi. În fapt, prin acest demers PNL speră să își răstoarne propriul Guvern, în condițiile în care PSD a anunțat în nenumărate rânduri că va depune o moțiune de cenzură împotriva acestei modificări legislative, având și sprijinul UDMR, ceea ce creează în Parlament masa critică necesară demiterii Executivului.

Atât Premierul Ludovic Orban, cât și Președintele Klaus Iohannis au susținut, în numeroase rânduri, necesitatea organizării de alegeri anticipate.

”Varianta preferată” a Președintelui

Iar Klaus Iohannis a dat asigurări ferme că alegerile anticipate vor avea loc: ”Vom ajunge la alegerile anticipate, este varianta mea preferată”, a declarat el miercuri.

Președintele susține varianta anticipatelor pentru o reconfigurare cât mai rapidă a Parlamentului, susținând că Guvernul PNL nu își poate desfășura proiectele din cauza ”majorității pesediste” din Legislativ.

De cealaltă parte, PSD acuză Guvernul că dorește să devanseze alegerile parlamentare pentru a putea ulterior să aplice măsuri nepopulare, fără ca PNL să mai fie penalizat electoral. Este vorba în principal de majorarea alocațiilor și a punctului de pensie, dar și a salariilor din Învățământ, pe care Executivul nu ar dor să le realizeze, așa cum prevede deja legea.