"Cred că pentru Brazilia o provocare foarte importantă este ca populaţia din clasa mijlocie să predomine. Este ceea ce dorim, o Brazilie a clasei de mijloc", a afirmat preşedinta Dilma Roussef pentru FT, adăugând că va acorda o atenţie deosebită calificării forţei de muncă şi reducerii taxării acesteia.

Brazilia a înregistrat progrese semnificative în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru milioane de persoane, deşi continuă să rămână una dintre societăţile cele mai polarizate. Potrivit FT, miracolul economic brazilian a scos din sărăcie între 30 şi 40 de milioane de persoane, populaţia totală a acestei ţări fiind de aproape 190 de milioane. În plus, şomajul a scăzut şi a ajuns anul acesta la 6%, un nivel minim istoric, în timp ce popularitatea doamnei Roussef, care la 1 ianuarie 2011 i-a succedat lui Luiz Incio Lula da Silva, a ajuns la 70%.

Potrivit unui studiu publicat în luna martie de compania Cetelem şi de Institutul Ipsos, reducerea semnificativă a sărăciei şi expansiunea clasei mijlocii în Brazilia sunt rezultatul creşterii economice şi ocupării forţei de muncă, dar şi a politicii de redistribuire a veniturilor către cei săraci, pusă în practică Luiz Incio Lula da Silva. Brazilia a devenit astfel un model de combatere a sărăciei în rândul statelor emergente, anul trecut 54% din populaţia acestei ţări făcând parte din clasa de mijloc, în timp ce în anul 2004 acest procent era de numai 34%, scrie Agerpres.